Социалните медии неусетно разрушават обществото ни. Това предупредиха двама бивши

...
Социалните медии неусетно разрушават обществото ни. Това предупредиха двама бивши
Коментари Харесай

ШОКИРАЩО ПРИЗНАНИЕ: Фейсбук е специално проектиран да се възползва от уязвимостите на човешката психика!

Социалните медии незабелязано унищожават обществото ни.

Това предизвестиха двама някогашни шефове на най-голямата от всички обществени мрежи – Фейсбук. Бившият президент Шон Паркър и някогашният вицепрезидент по потребителския напредък Чамат Палихапития обществено оповестиха, че Фейсбук „ раздира на части обществената тъкан на нашето общество”. Те разкриха още, че мрежата е особено проектирана да се възползва от уязвимостите на човешката душeвност.

На мнозина от нас е познато това чувство – „ ще се включа за малко в...., единствено за минута, просто да видя какво става” – и по-късно осъзнаваме, че часове по-късно продължаваме да превъртаме постовете, харесваме или се вбесяваме от някой „ форумен трол”. Накъде води това?

Неотдавна извършено изследване на учени от Харвард демонстрира, че обществените медии дават на индивида същото наслаждение като хубавата храна и шоколада, парите и секса. Фейсбук, Instagram, Pinterest и други мрежи вършат едно и също с мозъка на хората.

Чрез серия от опити откривателите от Харвардския университет са открили, че актът на откриване на информация за себе си задейства онази част от мозъка, която е обвързвана с чувството за наслаждение . Това е същата приятност, която получаваме от яденето на вкусна храна, добиването на пари или даже правенето на секс. За мозъка разкриването на информация за себе си в обществените мрежи се явява „ прекарване, което носи удовлетворение”.

В опитите си откривателите от Харвард поискали от доброволците да отговорят на серия от въпроси за себе си и за други хора. През това време доброволците били следени посредством ядрено-магнитен резонанс. Изследователите открили, че областите на мозъка, свързани с възприятието за задоволство, биват мощно задействани, когато хората приказват за себе си, и доста по-малко ангажирани, когато се приказва за другиго.

По този метод обществените медии носят наслаждение. До такава степен, че някои от изследваните са показали в изследването, че биха се дали прошка с малко пари (няколко цента), с цел да могат да приказват за себе си.

Във второстепенен опит от поредицата учените открили, че когато хората споделят нещо с близки, налице е по-голяма интензивност в региона на мозъка, обвързвана с удовлетворението. А това носи възприятието за „ награда”.

По време на конференция предходната година някогашният президент на Фейсбук Шон Паркър съобщи, че обществената мрежа „ е основана съзнателно по този начин, че да гълтам допустимо най-вече време и внимание”. Използвайки манипулативна логика на психиката, платформата е структурирана по подобен метод, че дава „ дребна доза допамин” с всеки лайк и всяко шерване. Това, от своя страна, предизвиква хората да способстват за публикуването на от ден на ден наличие и от ден на ден взаимоотношение.

„ Това е затворен кръг с присъединяване на цикъл на „ обществено валидиране”. Създателите на Фейсбук схващат това и умишлено го направихме така”, признава Паркър. Той е безапелационен, че това няма нищо общо с американските проблеми и „ съветските реклами” – това е световен проблем.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР