Социални мрежи, а не вестници. Консерватизъм, а не откритост към

...
Социални мрежи, а не вестници. Консерватизъм, а не откритост към
Коментари Харесай

Какво харесват младите руснаци

Социални мрежи, а не вестници. Консерватизъм, а не неприкритост към света. Ново проучване обрисува забавни елементи от портрета на днешната съветска юноша, пишат Павел Лос и Михаил Бушуев за " Дойче веле ".

Младите хора в Русия рядко вземат участие в протестни демонстрации, само че се интересуват от политика и са осведомени за задачите на митингите. До този извод стига проучване на Центъра за източноевропейски и интернационалните проучвания (ZOiS), оповестено на британски език под заглавието " Младите хора в Русия: по какъв начин виждат живота и политическите действителности ". Резултатите се базират на представителна онлайн-анкета, извършена през април 2018 година след президентските избори в Русия. Тази форма е по-близка и разбираема за младежите и им подсигурява нужната анонимност в " рестриктивната политическа среда ", настояват създателите на студията. В онлайн-анкетата се взели участие към 2000 млади руснаци от 15 съветски града на възраст сред 16 и 34 години.

Над половината от интервюираните (55 процента) споделят, че се интересуват от вътрешна и външна политика. Малцина обаче се политически образовани. Само два % от интервюираните могат да назоват имената на значимите политически персони от последното десетилетие в постсъветското пространство и на Запад. Повечето участници в онлайн-анкетата не знаят какъв брой огромно е популацията на Русия и не могат да кажат какъв брой страни има в Европейски Съюз.

Младите руснаци имат вяра в президента Путин

Анкетата дава ясна визия и за присъединяване на младите руснаци в политическия развой. 61 на 100 от интервюираните споделят, че са дали своят вот на последните президентски избори през март тази година. 67 % от тях да дали своят вот за Путин. Рейтингът на съветския президент Путин е висок измежду младите руснаци. На второ място в скалата на доверие измежду тях е армията. Много по-малко те имат вяра на медиите в Русия и на съветската православна черква.

Протести? Младите хора са осведомени

Социолозите от центъра за източноевропейски и интернационалните проучвания откриват, че младите руснаци са добре осведомени за протестните акции през последната година. Около 60 % от интервюираните споделят, че са чули за протестните придвижвания. Те знаят също по този начин, че митингите са били ориентирани против сегашните управници, в това число и против Путин, само че и против корупцията. Само 5 на 100 от от интервюираните споделят, че са взели участие персонално в демонстрациите.

Социологът Феликс Краватцек не е сюрпризиран от тези резултати. " Цифрите не са чак толкоз удивителни. Знаем го и от други проучвания. Последиците за участниците в протестни демонстрации са доста съществени в репресивния съветски режим. Младите хора знаят, че могат да бъдат задържани. Знаят също по този начин, че силите за сигурност подхождат към стачкуващите доста брутално. И това ги възпира ", показва Феликс Краватцек в диалог с Дъждовни води. И в това отношение създателите на студията откриват забавни разлики. Около една трета от интервюираните изявяват подготвеност да вземат участие в митингите, а 17 на 100 споделят, че познават хора, които са взели участие в демонстрациите. " Това единствено поддържа тезата, че младите руснаци се интересуват от политика и демонстрира, че това потомство е политически социализирано и счита митингите за законни ", споделя Феликс Крадатцек.

Повишаването на виталния стандарт е най-важното

Въпреки това политическите ползи не са приоритет измежду младите руснаци. " Най-голямото очакване от държавното управление е подобряването на виталния стандарт ", споделя социологът. За 56 % от интервюираните това е най-важната тематика. Други 20 % показват повишението на виталния стандарт като втори по значимост приоритет. В това отношение социологът не вижда съвсем никакви разлики в настройките сред съветската и европейската юноша.

Как се осведомят младите руснаци?

Социолозите не са сюрпризирани и от обстоятелството, че обществените мрежи в това време са значим източник на информации за младежите в Русия. Това се отнася до към 30 % от интервюираните. Водещ информативен източник обаче е не Facebook, а съветският му аналог Вконтакте (19 процента). Facebook и Туитър употребяват надлежно 1,5 и 1,4 % от съветските младежи. Други 23 % получават информации от други интернет-портали. Вестниците към този момент са минало. За разлика от малкия екран, която към момента си остава източник на информация за съвсем всеки трети млад руснак.

Руската страна се застъпва за доста дейна работа с младежите. Особено след оранжевата гражданска война в прилежаща Украйна през 2004 година. В страната бяха основани доста юношески организации, посредством които Кремъл се пробва да оказва въздействие върху младежите. Те обаче от дълго време към този момент не оказват съвсем никакво въздействие върху днешната съветска юноша, установяват социолозите. Това не значи, че Кремъл се е отказал от битката за гласовете на младежите. Кремъл оказва въздействие върху младежите доста по-изтънчено, към този момент не посредством агресивното им рекрутиране в разнообразни юношески организации. Важна роля в това отношение играят съветските учебни заведения ", споделя Феликс Краватцек.

По какво се разграничават съветските младежи от връстниците си в Европа?

Социолозите откриват, че не трябва да се приказва за младежта като за " общественост " или някакво " затворено общество ", защото младежите са разнороден пласт от популацията.Това се отнася и до Русия, макар че социолозите следят и някои особености. Руската юноша е разграничена на два лагера. От една страна е лагерът на консервативния и предан към режима пласт, който държи на понятието " нация ". От другата страна са демократичните младежи, за които са значими откритостта към света и равните шансове. Феликс Краватцек споделя, че към момента няма интернационалните сравнителни студии, само че можем да изхождаме от догатката, че " поддръжката на мултикултулните полезности в Русия е малко по-ниска от тази в западните страни. А поддръжката за консервативните и национални полезности е по-голяма измежду съветските младежи ".

Цялата картина обаче се трансформира, когато на младите руснаци бъдат заложени съответни въпроси. Тезите за равните благоприятни условия за всички и за локалното самоуправление се радват на най-високо утвърждение измежду младите руснаци. " Тези модели обичайно минават за част от демократичната идеология. И по това съветските младежи си наподобяват с връстниците си на Запад ", споделя Феликс Краватцек.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР