„Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа

...
„Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа
Коментари Харесай

Мая Манолова: Социалната система се нуждае от пари и реформа – това не е популизъм

„ Социалната система, с изключение на от пари, има потребност и от промяна – това не е популизъм, а ефективност”, съобщи омбудсманът Мая Манолова в студиото на „ Тази сутрин” по bTV.

Миналата седмица омбудсманът беше упрекната, че употребява митинга на майките на деца с увреждания за политически цели и на ниска цена пиар. Още тогава Манолова разгласи, че е подготвена да се отдръпна от поста си, стига законите в помощ на хората с увреждания да бъдат признати.

Тя още веднъж удостовери това си желание в студиото на „ Тази сутрин”.

„ Едната страна на казуса е, че майките са непредставителни, че протестиращите майки не са тези, които да споделят какъв брой да коства един самолетен билет, че би трябвало да се засрамят и да си приберат децата, че се финансират извън и по тази причина са на митинг, че са проблем, който би трябвало да бъде решен от обществения министър и да ни се махне от главата. Всичко се свежда до това какъв брой неприятни са майките и какъв брой неприятен е омбудсманът”, напомни спора Манолова.

Тя е безапелационна, че проблемите на майките с увреждания са над всичко за нея и е подготвена да освободи поста си.

„ Продължавам да се боря за тези закони. Това са три закона, които би трябвало да решат проблемите на една част от българските граждани”, сподели Манолова.

Появиха се и спекулации, че омбудсманът се готви за претендент кмет на София или претендент кмет на президент.

„ Вас ще забележим ли, господин Хекимян, в ролята на кмет или на президент? И аз също си одобрявам работата, само че работата, в която влагам цялата си сила и сърце, става известно, че с нея не съм част от решаването на казуса, а съм част от проблема”, сподели Манолова.

По думите ѝ досега няма нито един сериозен мотив против законопроекта за хората с увреждания. Манолова акцентира, че не би трябвало да има опълчване на групи сред хората, тъй като това разрушава морала и човещината в обществото. Нейните упования са били всички да седнат към една маса и да се чуят съответни причини, а не персонални нападки.

„ Според специалистите на общественото министерство ще са нужни още 105 млн. лева, с цел да получат 77 хиляди души асистентска услуга. В момента 169 млн. лева се дават, с цел да се получава добавка за непозната помощ в размер на 90 лева и асистентски услуги има единствено за 11 158 души. Тук желая да кажа, че влизам в ситуацията на финансовия министър – всички му желаят пари. Това, което той би трябвало да разбере е, че с парите, които така и така се дава, могат да се обезпечат асистентски услуги на пъти повече хора”, безапелационна е Манолова.

„ Парите се харчат неефективно. Няма законови правила, по които да се урежда услугата за хората с увреждания”, сподели още омбудсманът.

„ Става въпрос за персоналната помощ, която съгласно конвенцията на Организация на обединените нации би трябвало да бъде предоставена на всеки човек с увреждане. Трябва да имат и тази услуга – с какво нейното регламентиране е проблем?”, сподели още Манолова.

Тя прикани законите за хората с увреждания да бъдат признати. Проектът за персоналната помощ ще бъде импортиран в Народното събрание, като Манолова провежда и обществено разискване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР