Социалната платформа Instagram е по-популярна от всякога, особено в бизнеса

...
Социалната платформа Instagram е по-популярна от всякога, особено в бизнеса
Коментари Харесай

Всичко е в чата

Социалната платформа Instagram е по-популярна от всеки път, изключително в бизнеса – 1/3 от историите в нея са от сметки на компании, а 20% от тези постове са провокирали най-малко едно персонално известие от клиент.

И до момента в който продължава да ни дава нови и нови филтри и принадлежности, с цел да сътворяваме по-добро наличие, една от най-полезните функционалности на Instagram си остава непосредствено известие. Това е огромна опция, изключително в случай че сте при започване на развиването си, защото ви разрешава да се промотирате изцяло гратис.

Ето ви три оферти по какъв начин да изградите добра тактика за персоналния чат в обществената мрежа.

Предложете гратис подпомагане

Персонализацията към момента е топ тренд в маркетинга. Вместо да копирате едно и също известие стотици пъти и да досаждате на всички, пробвайте да преглеждате профилите на клиентите, с цел да видите по какъв начин можете да им помогнете. Едва тогава изпратете персонализирано и свястно известие. В логиката на психиката се назовава взаимност. Когато помогнете на някой, е по-вероятно и той да помогне на вас.

Изградете си портфолио

За разлика от платформи като LinkedIn, Instagram предлага елементарен достъп до директните известия. 80% от клиентите желаят да научат повече за продуктите и услугите, които купуват. Използвайте акаунта си, с цел да покажете предходна своя работа и да предизвикате интерес. Предимството от това е, че ще изградите устойчиво портфолио. Да покажете какво вършиме е доста по-лесно, в сравнение с да се пробвате да го обясните.

Думата „ не “ постоянно ще е част от работата ви

Вероятно ще получите доста „ не “-та, само че не позолявайте това да ви обезкуражи – продажбите са игра на цифри и отводите са нормална част от бизнеса.  Обърнете внимание на следните данни:
44% от хората, които се занимават с продажби, се отхвърлят от клиентите си след едно телефонно обаждане63% от хората, които желаят повече информация, няма да купят от вас в идващите 3 месецаОтговорът в границите на един час усилва със 7 пъти вероятността да е имало смисъл от диалога ви с всеки евентуален покупател
Без значение в коя сфера е работата ви, мощната тактика за продажби ще ви помогне да се развивате. Ако желаете да включите и Instagram в нея, решението ви сигурно ще бъде вярно. Отделяйте време за персонална връзка с клиентите си всекидневно, създайте си цели и новите клиенти ще дойдат сами!

Ник Уолни за Entrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР