Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 132.74 лв.

...
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 132.74 лв.
Коментари Харесай

141.63 лв. става социалната пенсия за старост от 1 юли

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 132.74 лева на 141.63 лева от 1 юли, реши държавното управление през днешния ден. Увеличението е с 6.7% и ще увеличи пенсиите на 133 600 души. Това са хора над 70-годишна възраст, в чието домакинство годишният приход на човек е по-нисък от обезпечения най-малък приход за страната за последните 12 месеца. Социалната пенсия за напреднала възраст не е обвързвана с трудова активност, размерът й се дефинира от държавното управление, като нормално се усилва със същия %, с който се осъвременяват и останалите пенсии без минималната.

От обществената пенсия за напреднала възраст зависят редица други пенсии и добавки, също несвързани с трудова активност. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, персоналните пенсии и обществената пенсия за неработоспособност, която се поставя на лица с увреждания над 71% (ако са навършили 16 г.). С нея е вързана и добавката за непозната помощ, която се изплаща от Национален осигурителен институт. Сега тя става 106.22 лева

1 юли е и моментът на осъвременяване на пенсиите, като тази година процентът е 6.7%. Той зависи от растежа на осигурителния приход и инфлацията и се дефинира годишно с бюджета на държавното публично обезпечаване. Осъвременяването се прави за пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година

2020 година е следващата година, в която минималната пенсия ще изпревари доста по растеж останалите пенсии - от 1 юли размерът й ще бъде нараснал от 219.43 лева на 250 лева, което е нарастване от 13.95%. От предизборната акция съдружният сътрудник на ГЕРБ " Обединени Патриоти " държи минималната пенсия да стане 300 лева в границите на мандата, което изкривява доста справедливостта на системата и приближава по мярка пенсиите на хора с доста друг застрахователен принос.

Парите на възрастните са обезпечени, увери на няколко пъти в последните седмици общественият министър Деница Сачева във връзка намалелите доходи в Национален осигурителен институт и нарасналите разноски за безработните.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР