Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на

...
Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на
Коментари Харесай

Социалната пенсия за старост се увеличава на 276,64 лв.

Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва от 247 лева на 276,64 лева Решението за това бе взето на вчерашното държавно съвещание. Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова съобщи, че нарастването е с 12%, с колкото се възнамерява да бъдат обновени и пенсиите по така наречен Швейцарско предписание, считано от 1 юли тази година.
Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност на жителите, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите за непозната помощ, каквато се поставя на ветераните от войните. 
Шалапатова добави, че нарастването на размера на обществената пенсия за напреднала възраст ще увеличи приходите на близо 126 хиляди души по данни на Националния застрахователен институт. От същата дата - 1 юли, минималният размер на пенсиите за застрахователен стаж и възраст, при цялостен застрахователен стаж, също ще се покачат от 467 лева на 523,04 лв., разгласи още Шалапатова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР