Социалната мрежа ще трябва да плати тази сума, ако загуби

...
Социалната мрежа ще трябва да плати тази сума, ако загуби
Коментари Харесай

Санкция от над 70 млрд. долара грози Facebook

Социалната мрежа ще би трябвало да заплати тази сума, в случай че загуби делото по групов иск, иницииран тази седмица в Делауеър, Съединени американски щати

Фейсбук изцяло се провалила в задължението и обещанието си да опази персоналната информация на милиони консуматори, считат основателите на груповия иск против Фейсбук

Британски и американски юристи заведоха групов иск против Фейсбук, Cambridge Analytica и две други компании за хипотетична корист с персоналните данни на повече от 71 милиона души, заяви Гардиън. В желае се показва, че компаниите са получили частна информация за потребителите на обществената мрежа, с цел да разработят „ политически акции за агитация “ в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Фейсбук твърди, че в началото е била подведена, само че признава, че не е реагирала отговорно, с цел да отбрани данните на 1 милион английски консуматори и 70,6 милиона души в Съединени американски щати. Предполага се, че данните са употребявани за пръв път в английския референдум за излизане от Европейски Съюз, а по-късно и в Съединени американски щати по време на президентските избори през 2016 година

Наред с Cambridge Analytica, двете други компании, посочени в правния указател, са SCL Group Limited, която предлага услуги на компании и политически партии, и Global Science Research Limited (GSR). Стив Банън, някогашен консултант в акцията на Доналд Тръмп и след това негов консултант на Белия дом, е оглавявал Cambridge Analytica през 2014 година, когато данните са били събрани и извлечени, сочат юридическите документи. Неврологът от университета в Кеймбридж Александър Коган, основател на GSR, също попада в документите.

В понеделник Cambridge Analytica опроверга доста от изказванията, направени по отношение на бизнеса на компанията. Тя твърди, че е получила данни единствено за 30 милиона американски граждани; че въобще не е употребила данните в акцията на Тръмп или референдума за Брекзит; и че данните от Фейсбук са получени законно посредством инструмент на обществената мрежа.
още по тематиката
По думите на изпълнителния шеф на компанията Александър Тейлър, сезонът за критиците е отворен да приказват каквото им харесва, базирайки се на спекулации и клюки.

Колективният иск с присъединяване на английски жители е подаден в щата Делауеър, Съединени американски щати, където се базират Фейсбук, SCL и Cambridge Analytica. Седем самостоятелни ищци, всичките консуматори на Фейсбук, попадат в документа – петима американци и двама британци. Броят им може да се усили с придвижване на делото.

Законът за съхраняваните връзки на Съединени американски щати планува минимална санкция от 1000 $ за всяко нарушаване, открито от съда, показват американските юристи. Това значи, че в случай че загуби делото, Фейсбук може да понесе вреди в размер на повече от 70 милиарда $.

Джейсън МакКуе от основаната в Лондон компания McCue and Partners, която е профилирана в региона на неприкосновеността на персоналните данни и закона за човешките права, управлява английската част от желае. По неговите думи, „ обвинените дейно злоупотребяват с човешкото право на персонален живот на елементарните консуматори на Фейсбук и в случай че това не е задоволително, плодовете от тази корист подкопават демократичния развой “. Делото ще подсигурява по някакъв метод, че нито едно от тези неща не може да се случи в бъдеще, споделя МакКуе.

Извлечените данни включват имена, телефонни номера, пощенски и имейл адреси, политически и религиозни ползи и друга информация. Данните са употребявани от Cambridge Analytica за създаване на психически профили на гласоподавателите, които да повлияят на изборите в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Докато GSR е получила позволение от Фейсбук да събира данни за университетски проучвания, правосъдният развой твърди, че в последна сметка Коган е употребявал данните за политически и търговски цели. Той е основал личен тест, който изисква от хората да употребяват своите идентификационни данни за вход във Фейсбук, с цел да вземат участие. Приблизително 270 000 консуматори на Фейсбук са конфигурирали приложението и са дали персоналната си информация на Коган и Cambridge Analytica.

Дизайнът на приложението обаче е разрешил на Коган и Cambridge Analytica да събират персоналните данни на повече от 72 милиона консуматори на Фейсбук, които са били другари на първичните 270 000 консуматори.

Роберт Руяк, съинициатор на груповия иск, споделя, че „ Фейсбук изцяло се е провалила в задължението и обещанието си да опази персоналната информация на милиони консуматори и когато е знаела, че тази информация е ориентирана против нейните притежатели, не е подхванала нужните дейности “.

Фейсбук прави милиарди долари, продавайки реклами, ориентирани към клиентите си, а в този случай завоюва милиони от реклами на политически акции на гърба на клиентите си – от тяхната лична, персонална информация. „ Това е недопустимо и те би трябвало да бъдат подведени под отговорност “, безапелационен е Ричард Фийлдс от вашингтонската адвокатска адвокатска фирма Fields PLLC.

Новината за делото пристигна във вторник, 10 април, когато Фейсбук стартира да уведомява обособените жертви на акцията по събиране на данни от Cambridge Analytica. В началото на април Фейсбук пусна систематизирани числа за засегнатите консуматори – в международен мащаб 87 милиона души са дали своята информация на приложението „ Това е вашият дигитален живот “, основано от Cambridge Analytica и Коган.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР