Социалната мрежа Фейсбук обяви, че е отстранила стотици свързани с

...
Социалната мрежа Фейсбук обяви, че е отстранила стотици свързани с
Коментари Харесай

Фейсбук закрива стотици страници и акаунти, свързани с Русия

Социалната мрежа Facebook разгласи, че е отстранила стотици свързани с Русия страници, групи и сметки, които съгласно компанията са били част от две огромни интервенции за дезинформация, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Акцията е част от продължаващите старания за битка с подправените вести. Тя е подхваната след откриването на две мрежи, " занимаващи се с координирано неавтентично държание " на двете платформи - Facebook и Инстаграм, принадлежащи на компанията. Шефът на фирмения отдел за политиката по киберсигурност Натаниъл Глайшър писа по този мотив в блога си, че едната мрежа е оперирала в страни от Централна и Източна Европа, а другата се е фокусирала върху Украйна. Хората, управлявали тези сметки, се представяли като самостоятелни новинарски източници и поствали материали по тематики, свързани с антинатовски настроения и протестни придвижвания.

Според Глайшър, едната мрежа, съдържаща 364 страници и сметки, била обвързвана със чиновници на съветската медия " Спутник " - държавен новинарски уебсайт на британски език. " Спутник " не дал отговор на изпратени по имейл претенции за коментар по случая, отбелязва АП.

Европейска комисия работи с " Google " против подправените вести

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел се срещна на 17 януари с Ричард Гинграс - световен вицепрезидент на софтуерния колос " Google " по време на пленарната сесия в Страсбург. Двамата разискаха ограниченията за справяне с подправените вести и дезинформацията в интернет.

" " Google " е една от фирмите с извънредно огромно влияние върху обществото, нейните услуги - е-поща, операционна система, интернет търсачка, агрегатор на вести и така нататък - са всекидневие за милиардите хора по света, притежаващи смарт телефон. Компаниите от този мащаб, само че и освен, би трябвало да поемат своята част от отговорността за битка с дезинформацията и злоупотребите в интернет ", разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Глобалният вицепрезидент на " Google " описа пред Майдел, че през идващите месеци компанията възнамерява да пусне в международен мащаб план, който развива все още в Съединени американски щати, обвързван с разпространяването на подправени вести. Гинграс показа, че с цел да понижи видимостта на подправени вести, " Google " ще слага по-силен акцент върху авторитетни резултати при възобновяване на информацията, което ще е надграждане на подобренията, направени предходната година във връзка с търсачката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР