Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) съобщи, че е свалила десетки акаунти,

...
Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) съобщи, че е свалила десетки акаунти,
Коментари Харесай

Фейсбук свали фалшиви акаунти, свързани с президента на Бразилия

Социалната мрежа Facebook (Facebook) заяви, че е свалила десетки сметки, някои от които са били употребявани от чиновници на бразилския президент Жаир Болсонаро и двама от синовете му депутати, предадоха международните организации.

Facebook посочи, че решението се основава на основаването на подправени профили, взели участие в " координирано неавтентично държание ", прецизира Асошиейтед прес.

Свалени са 35 акаунта, 14 страници, една група и 38 записа в Инстаграм (Instagram). Всички те са били обединени в мрежа, която отчасти е работила в автоматизиран режим и е била ориентирана към консуматори в Бразилия.

Операторите на мрежата са се пробвали да скрият самоличността си и да се показват за публицисти от разнообразни медии. Те са разпространявали материали, свързани с локални вести, вътрешна политика, избори, рецензии против политически съперници и медии. Публикувани са били и материали, свързани с пандемията от ковид. Част от страниците е блокирана за разпалване на ненавист и разпространяване на явно погрешна информация.

Шефът на отдела на Facebook по киберсигурност Натаниел Глейхър уточни в изявление за Ройтерс, че компанията няма доказателства мрежата да е била директно ръководена от Болсонаро и неговите синове Флавиу и Едуарду. Според оценки страниците във Facebook са имали над 880 000 почитатели, а страницата в Инстаграм - над 900.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР