Социалната комисия в парламента ще обсъди проект за промени в

...
Социалната комисия в парламента ще обсъди проект за промени в
Коментари Харесай

Обсъждат се промени в Закона за българските лични документи

Социалната комисия в Народното събрание ще разиска план за промени в Закона за българските персонални документи. Той визира периода на годност на свидетелствата за ръководство на моторни транспортни средства на хората с увреждания. В момента валидността е пет години. Проектът планува удължение на валидността на документите на 10 години за всички хора с увреждания. Вносители на проектозакона са депутатите от Българска социалистическа партия Михаил Христов и Крум Зарков.

В претекстовете на вносителите написа, че в България има към 170 000 водачи на МПС с друга степен на увреждане. Специализирани транспортни лекарски експертни комисии преценят дали индивидът с увреждания ще бъде работоспособен да ръководи моторно транспортно средство. Те дават съответните удостоверения, които служат при издаването на шофьорска брошура. Тези комисии са единствено три - в София, Пловдив и Горна Оряховица.

Според вносителите хората с увреждания ненапълно са дискриминирани по отношение на останалите водачи поради това, че техните свидетелства за ръководство на МПС са със период на годност до 5 години, а не до 10, както на всички останали. В плана се планува опцията транспортните комисии да издават удостоверенията за период от 10 години, а не до 5, като в същото време се резервира правото им да оферират в границите на този оптимален период самостоятелен период на годност на свидетелството за ръководство, който подхожда на положението на даденото лице.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР