Социалната кауза Plastic Free Black Sea започва с концерт в

...
Социалната кауза Plastic Free Black Sea започва с концерт в
Коментари Харесай

Социалната кауза Черно море - свободно от пластмаса ще продължи цяло лято

Социалната идея Plastic Free Black Sea стартира с концерт в „ Маймунарника “ в Борисовата градина и ще продължи през лятото с разнообразни начинания. Идеята е да се завоюват последователи на почистването на плажните линии от пластмасови боклуци, които влизат в морето и заплашват неговата екология.
На 16 юни ще почистим в региона на Приморско, посочи в предаването „ Преди всички "  Илияна Стоилова, сърфистка от сърф учебно заведение Akasha, която е измежду уредниците на акцията. Съсредоточили сме се върху почистването на плажове, които не са дадени на концесия, добави тя.
„ Прекарваме времето си през лятото на Черно море. Почти четири месеца сме във водата или на плажа. Нагледали сме се на всевъзможни осъществявания – на пластмасите в морето и на брега. Дори в този момент, когато дойдохме на морето, намерихме един великански железен резервоар във водата. Оказа се, че е резервоар от транспортен съд, който си плува в Черно море. Има ужасно доста боклуци и доста постоянно се постанова, до момента в който караме уиндсърф или единствено сърф, да ги заобикаляме. Никак не е приятна гледката. За никого не е прелестно да пристигна на отмора, да види пластмаса във водата и да плува с нея ", описа Илияна.
Доброволците ще набират средства от дарения, с които да се проучват проби от морската вода – от морски биолог и морски еколог, които да се произнесат за равнището на замърсеност. 
Илияна Стоилова напомни данните на „ Грийнпийс “ от предходната година, съгласно които Черно море е толкоз нечисто за мащаба си от микропластмаса, колкото са и останалите морета и океани по света. Според нея новите разбори на пробите ще добавят другояче оскъдната до този миг научна информация. Каузата ще бъде разпространявана още с документален филм и сърфиране от Дуранкулак на север до Резово на юг през септември.
„ Ще създадем едно пресичане, което не е правено до този миг - 300 км с уиндсърф с попътен вятър. Аз и Йоан Колев ", сподели още Илияна Стоилова.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР