Социалната изолация е сред основните проблеми за хората с увреден

...
Социалната изолация е сред основните проблеми за хората с увреден
Коментари Харесай

Социалната изолация е основен проблем за хората с увреден слух

Социалната изолираност е измежду главните проблеми за хората с повреден слух у нас. Причината е, че езикът им към момента не е публично приет, а жестовите преводачи са все по-малко. Във Варна те са пет, само че единствено двама от тях са се заели да оказват помощ на хората без слух, освен това безплатно.

Хората с повреден слух упорстват жестомимичната тирада да бъде унифицирана, тъй като новите преводачи учат знаци, непознати за тях. В учебно заведение пък децата със слухови проблеми пропущат огромна част от образователния материал, а това ги демотивира да продължат образованието си.
Катя Благоева: Учителите не знаят жестовете, пробват се единствено с диалект, само че това е доста мъчно.
Във Варна няма административна работа, където жестов преводач да оказва помощ на хората без слух. А там без помощ връзката е съвсем невъзможна.
Катя Благоева: Повечето викат секретаря госпожа Стойкова, само че в случай че няма такава опция - взимат свои близки. Но това е доста мъчно - те би трябвало да излязат от работа.
Информацията от многочислените телевизионни канали също е недостъпна за лишените от слух.
Катя Благоева: Ние желаеме да се даде опция на по-голямо многообразие в новините и в други мероприятия. Ние нямаме такава опция - с един преводач не става.
Пазарът на труда също не е търпелив към хората без слух. Най-често те стават общи служащи, дърводелци или шивачи, а имат и други умения. Те са уверени, че в случай че жестомимичният език стане формален в България, публичните настройки ще се трансформират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР