Социалната дистанция заради коронавируса е най-тежка за онези, които се

...
Социалната дистанция заради коронавируса е най-тежка за онези, които се
Коментари Харесай

Какви любовни писма са писали прочутите личности?

Социалната отдалеченост поради ковид е най-тежка за тези, които се обичат, само че са по насила разграничени. А по какъв начин е било през вековете? Какви любовни писма са писали Бетовен, Гьоте, Оскар Уайлд?  споделя:

" О Боже - ти си така близо, само че и така надалеч! Какъв блян по тебе единствено ", написа Бетовен през 1812 година до своята " безсмъртна обичана ", чиято еднаквост и до през днешния ден си остава мистерия. И още: " Що за живот е това без теб! Реших да бродя далеко, до момента в който не падна отново в обятията твои. "
 Бетовен Gulliver/Getty Images
Когато сме влюбени, желаеме да сме до обичания човек. В това нищо не се е трансформирало и до през днешния ден. И въпреки всичко в ерата на цифровите медии романтиката е дефицитна стока - в случай че през днешния ден от време на време се задоволяваме и с един емотикон, преди епохи хората са си пишели дълги буйни писма.

" Посещения на душата "

„ Посещения на душата " - по този начин наричали любовните писма във времето на техния максимален подем през 18 и 19 век. Знае се, че Бетовен, който е бил доста любвеобилен, е изпращал любовни писма освен на една дама. Йохан Волфганг декор Гьоте също се е влюбвал повече от един път в живота си.

Само на придворната дама Шарлоте декор Щайн, която е била 7 години по-възрастна от него, Гьоте е написал повече от 1700 писма и любовни бележки. Двамата са живеели във Ваймар и постоянно си разменяли по две или три писма дневно. Но тъй като Шарлоте е била омъжена, през всичките години на тяхната връзка мечтанията на Гьоте са имали чисто платоничен темперамент.

След завръщането си от Италия през 1788 година Гьоте стартира нова връзка - с Кристиане Вулпиус. Винаги, когато бил на път, той изпращал писма на своето „ домашно богатство ". „ Единственото ми предпочитание е да можеше в този момент да си до мен ", написа той на Кристиане.
 Гьоте Gulliver/Getty Images
Съхранени са и някои от писмата на френския мъдрец Волтер, който е бил влюбен в своята племенница Мари-Луиз Дени. През 1745 година от двореца във Версай той ѝ написал следните редове: „ Аз… съм извънредно трагичен, че не мога да пребивавам дружно с Вас в мир и успокоение - нейде надалеч от Кралете и целия двор. Що за орис е това да копнеем един за различен, без да можем да се виждаме даже. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР