Социална икономика е ефективен модел за социално включване. Тя е

...
Социална икономика е ефективен модел за социално включване. Тя е
Коментари Харесай

Бисер Петков: Със социално предприемачество и услуги се постига по-добра заетост


Социална стопанска система е ефикасен модел за обществено включване. Тя е опция, само че и предизвикателство да създадем удобни условия, посредством които хората от уязвимите групи да вземат участие в постигането на обществено приобщаващ стопански напредък. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в одобрение към участниците в Европейската конференция на тематика „ Социалната стопанска система като ефикасен модел за обществено включване “, която се организира в интервала 13-15 юни в к.к. Златни пясъци. Форумът е проведен от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания в партньорство с Националния алианс за обществена отговорност. Той уточни, че общественото предприемачество, обществените услуги са инструментът за реализиране на повече правдивост, по-добра претовареност, почтени приходи за огромна част от хората, изключително за тези в уязвимо състояние.

В изявлението си министър Петков акцентира, че през днешния ден обществената стопанска система обезпечава платена претовареност в границите на Европейски Съюз на близо 14 млн. души, което съставлява към 6,3% от работещото население на страните членки. В обществената стопанска система са разкрити над 19,1 млн. платени и неплатени работни места. В нея вземат участие повече от 80 млн. доброволци и над 2,5 млн. организации и предприятия. Тези обстоятелства демонстрират значимостта и силата на една стопанска система, която има за цел да сплотява и сближава хората за реализиране на самостоятелни и групови ползи, сподели министър Петков. Той добави, че в България обществената стопанска система е показана от кооперациите, предприятията с нестопанска цел и обществените предприятия.

Едно от направленията, върху които ще концентрираме своите старания в идващите години, е построяването на напълно виртуализирана цифрова екосистема на субектите на обществената стопанска система и обвързваните с тях процеси и феномени. Фокусът на вниманието ни ще е ориентиран и към усилване на трансгранично съдействие посредством двустранни и районни начинания, които да дадат по-широк достъп до пазари, да разширят полето на обществените цели, да синхронизират обществените политики и да ускорят приложението на положителните практики, сподели в умозаключение министър Петков.

Целта на конференцията е да способства за схващане на европейската идея за обществена стопанска система и да даде отговор на въпроса по какъв начин този тип стопанска система може да способства за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване. По време на форума бяха показани положителни практики и модели за интеграция на хората с увреждания. Обсъдени бяха разнообразни законодателни рамки в европейските страни за регламентиране на обществената стопанска система и поощряване общественото предприемачество.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР