Социалистическото правителство на Испания ще въведе законопроект, който има за

...
Социалистическото правителство на Испания ще въведе законопроект, който има за
Коментари Харесай

В Испания гласят закон секс без изрично съгласие е изнасилване

Социалистическото държавно управление на Испания ще вкара законопроект, който има за цел да обясни неяснотата в случаи на обезчестяване , написа " Гардиън ".

Според законопроекта единодушието за секс би трябвало да бъде категорично . Подчертава се, че " да " значи " да ", а всичко друго, в това число безмълвие, ще значи отказване . Секс без категорично единодушие затова ще бъде възприемано като обезчестяване.

Решението на държавното управление да внесе измененията идва след бурното неодобрение по отношение на присъдата в правосъдния случай la manada. Петима души бяха упрекнати в групово обезчестяване на 18-годишна жена в Памплона по време на годишния фестивал с бикове. Двама от групата снимаха изнасилването. Жената мълчи и е пасивна. Съдията разтълкува това като единодушие - един арбитър даже разяснява, че жертвата даже се е забавлявала - и обвиняванията в обезчестяване бяха понижени до полово нахлуване.

Според испанското законодателство изнасилването би трябвало да включва детайли като принуждение и заплашване . Решението по случая la manada докара до демонстрации в страната. Подсъдимите са под гаранция, до момента в който се апелира деветгодишната им присъда. Сред обвинените има боец и чиновник на гражданската армия, които са върнати на работа.

Предлагайки законопроекта, вицепремиерът и министър на равноправието Кармен Калво съобщи, че " в случай че жена не каже категорично " да ", всичко останало е " не ".

Патрисия Фаралдо Кабана, професор по право в Университета в Ла Коруня, която е помогнала за правенето на проектозакона, разяснява, че в измененията е заложено единодушието да се възприема освен като нещо вербално , само че и също безмълвно, като изложение с езика на тялото.

" Може да се преглежда като обезчестяване, в случай че жертвата не се съпротивлява. Ако тя е гола, интензивно взе участие и се забавлява, явно има единодушие. Ако плаче, инертна е като надуваема кукла и не се забавлява, тогава няма единодушие ", акцентира Кабана.

В писмо до испанска телевизия жертвата от la Manada написа: " Не мълчете за това, тъй като в случай че го извършите, ще им позволите да завоюват. Никой не би трябвало да минава през това. Никой не би трябвало да съжалява, че е изпил пиво, че е разговарял с хора на фестивала, да се прибира самичък или да носи минижуп ".

Подобно законодателство беше признато в Швеция при започване на юли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР