Социалистическата партия в Испания спечели предсрочните парламентарни избори, проведени в

...
Социалистическата партия в Испания спечели предсрочните парламентарни избори, проведени в
Коментари Харесай

Крайнодесните влизат в парламента в Испания

Социалистическата партия в Испания завоюва предварителните парламентарни избори, извършени в неделя, само че не съумя да получи задоволително гласове, с цел да ръководи независимо, оповестиха осведомителните организации. За пръв път от 1975 година, когато умря диктаторът Франсиско Франко, крайнодесните влизат в испанския парламент. Крайнодясната партия " Вокс " получи поддръжката на 10.3% от гласувалите и ще има 24 депутати. Според анализаторите тя е лишила част от разочарованите гласоподаватели на Народната партия. Каталунските сепаратисти ще имат към 15 депутати в националния парламент, сочат предварителните данните от вота в неделя. 

Избирателната интензивност беше 75.8%. Социалистите взеха 29% от гласовете на гласоподавателите, което значи, че ще имат 123-ма депутати в 350-членния парламент. Най-вероятна е коалиция с лявата групировка " Подемос ", която получи 14.3% от гласовете и ще има 42-ма народни представители, само че даже и по този начин двете партии няма да съберат 176 депутатски гласа, с цел да ръководят с мнозинство. Лидерът на групировката Пабло Иглесиас към този момент изрази подготвеност за съюз със социалистите.  

Социалистическо държавно управление може да има болшинство, в случай че сплоти сили и с класиралата се на трето място либерална партия  " Сиудаданос ", която взе 15.9% от гласовете и ще има 57 места в Народното събрание. Лидерът й Алберт Ривера обаче остро подлага на критика решението на социалистическия лидер Педро Санчес да си сътрудничи със сепаратистите в Каталуня и разгласи, че няма да взе участие в коалиция, ръководена от спечелилите в неделния избор. Санчес, чиято партия печели парламентарни избори за първи път от 2008 година,  също съобщи, че няма да направи съюз с Ривера. 

Дясноцентристката Народна партия е огромният губещ в парламентарните избори -  тя ще има 66 депутати, а в предходния парламент те бяха 137. Затъналата в корупционни кавги формация се класира втора с 16.7% от гласовете. Народната партия беше принудена да се откаже от властта през юни м.г., защото изгуби вот на доверие в Народното събрание. Тогава държавното управление й подаде оставка и социалистите образуваха кабинет.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР