Социалистическата партия на премиера Антониу Коща печели парламентарните избори в

...
Социалистическата партия на премиера Антониу Коща печели парламентарните избори в
Коментари Харесай

В Португалия левицата съкруши десницата

Социалистическата партия на премиера Антониу Коща печели парламентарните избори в Португалия с 36.7% от гласовете, само че няма да има безусловно болшинство в 230-местния парламент.

Социалистите ще имат най-малко 106 депутата в 230-местния парламент. Втора е дясноцентристката Социалдемократическа партия с 28% и 77 места. Марксисткият " Ляв блок " получава 9.7%, или 19 мандата, а Коалицията за демократично единение сред зелени и комунисти печели 6.5% и ще има 12 мандата.

Другите партии от десния набор се показаха доста по-зле. За обединението Социално-демократичен център-Народна партия (CDS-PP) са дали своят вот едвам 4,2%. Партията PAN (Хора-Животни-Природа) получава 3,3% от гласовете.

Лидерът на социалистите ще би трябвало още веднъж да договаря за коалиция от други леви партии или за тяхната поддръжка в пленарна зала. Той към този момент съобщи, че неговата задача ще бъде стабилността на страната. „ Политическата непоклатимост е нужна за доверието в Португалия, за основаването на нови работни места, за нарастване на заплатите “, съобщи Коща. Той даде да се разбере, че счита да повтори схемата от последните четири години - еднопартийно държавно управление на социалистите с парламентарна поддръжка на други леви парии. На предходните избори през 2015 година година някогашният кмет на Лисабон и сегашен министър председател Коща убеди двете по-малки леви партии да поддържат държавно управление на малцинството на социалистите, което беше несъмнено като невиждан алианс за Португалия.

Тази скица на ръководство бе окачествена от народа като " халтура ". " Португалците харесаха " халтурата " и те желаят продължение на тази политика с по-силна соцпартия ", пошегува се той.

В първия си премиерски мандат Коща яхна вълната на световното икономическо възобновяване и туристическия взрив и съумя да анулира някои от ограниченията за строги икономии, наложени от предшествениците му. Правителството му даже понижи бюджетния недостиг до съвсем нула – изцяло в границите, наложени от европейските бюджетни правила.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР