Социалистическата партия на португалския премиер Антониу Коща се очаква да

...
Социалистическата партия на португалския премиер Антониу Коща се очаква да
Коментари Харесай

Очаква се изборна победа за португалския премиер Антониу Коща

Социалистическата партия на португалския министър председател Антониу Коща се чака да излезе като победител от днешните парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

Общо четири екзит пол изследвания дават на лявоцентристката партия сред 33,3 и 40 % от гласовете. Това ще й даде повече депутатски места по отношение на изборите през 2015 година след четирите години на мощен стопански напредък.

Основната опозиционна мощ Социалдемократическата партия получава 24,2-31 %.

Португалската Социалистическа партия е една от дребното сполучливи в европейското социалистическо семейство. Тя пристигна на власт през 2015 година посредством невиждан съюз с Левия блок и Комунистическата партия, въпреки че изборите бяха извоювани от коалиция от десни партии.

Португалия, която пострада тежко от дълговата рецесия, тогава излизаше от избавителен проект в размер на 78 милиарда евро (2011-2014 г.), дадени назаем от Брюксел и Международния валутен фонд в подмяна на фрапантни бюджетни икономии, промени и приватизации.

Антониу Коща и финансовият му министър Мариу Сентену, който от края на 2017 година управлява Еврогрупата, започнаха да анулират икономиите на десницата и дефинираха за собствен приоритет възобновяване на покупателната дарба, като в същото време се възползваха от удобната обстановка, с цел да продължат да оздравяват държавните сметки.

Страната сега е с най-високия си стопански напредък от 2000 година - 3.5 % през 2017 и 2.4 % през 2018 година Безработицата спадна до нивата отпреди рецесията - 6.4 % през юли, а бюджетният недостиг се чака да бъде редуциран до 0.2 % тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР