Социалистът Педро Санчес, ръководител на досегашното правителство, ще се бори

...
Социалистът Педро Санчес, ръководител на досегашното правителство, ще се бори
Коментари Харесай

Педро Санчес - политикът в перманентна предизборна кампания

Социалистът Педро Санчес, началник на досегашното държавно управление, ще се бори в неделя за следващ път за гласовете на испанците, надявайки се след години на акция да завоюва изборите и да продължи да ръководи.

Допитванията предсказват победа на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), само че без безусловно болшинство, както стана и на 28 април тази година.

След вота тогава 47-годишният икономист се опита несполучливо да съчетае поддръжката на едни и гласуването с " въздържал се " на други, с цел да бъде одобрен от Народното събрание, преди да се стигне до нови избори - четвъртите за четири години.

Сега Санчес, татко на две девойки, още веднъж е в предизборна акция. За пет години и половина той завоюва два пъти вътрешнопартийни избори и взе участие три пъти в парламентарни избори, печелейки единствено последните.

Педро Санчес, роден на 29 февруари 1972 година в Мадрид в семейство на бизнесмен и чиновничка, обаче е твърдоглав.

Преди две години се смяташе, че с политическата му кариера е свършено, откакто на изборите през 2015 и 2016 година неговата партия записва най-лошите резултати в историята си.

Бившият баскетболист, висок 1,90 м, непроменяемо в костюм с безупречна кройка, даже се отхвърли от депутатското си място, с цел да не бъде задължен да следва своята партия, която реши да остави консерватора Мариано Рахой да ръководи отпред на държавно управление на малцинството.

На 1 юни 2018 година обаче Санчес опитва опасен ход и съумя да смъкна от власт затъналия в корупционен скандал Рахой, обединявайки гласовете на левицата, баските и каталунските партии. Нестабилното болшинство, което го поддържа, в последна сметка се разпадна през февруари, принуждавайки го свика изборите през април.

" Наръчник по непримиримост "

Това беше единствено следващото разтърсване в една бурна политическа кариера.

Общински консултант в Мадрид от 2004 до 2009 година, след това народен представител, Санчес е определен отпред на социалистическата партия на първите първоначални избори в нейната история.

В конюнктура на политическа парализа след парламентарните избори през декември 2015 година, извоювани от Мариано Рахой, той безрезултатно се пробва да сформира държавно управление с поддръжката на либералите от " Сиудаданос " и " Подемос ".

След изборна загуба, по-тежка и от невижданото проваляне през 2016 година, той е изхвърлен от управлението на партията.

През май 2017 година обаче Санчес се завръща през парадния вход, откакто в предизборната си акция обикаля цяла Испания със своя персонален автомобил, с цел да сплоти деятелите, които след това гласоподават за възобновяване му отпред на партията.

Той разказва пътуването си, успех на упорството, в книга, озаглавена " Наръчник по непримиримост " - първата, издадена от настоящ испански министър председател.

Ексхумиране на Франко

Още със стъпването си в двореца Монклоа (премиерската резиденция в Мадрид), Санчес разбуни духовете, като назначи държавното управление с най-вече дами министри в испанската история и се съгласи да одобри избавените от филантропичния транспортен съд " Аквариус " мигранти, които никой не искаше.

Поради невъзможността да накара Народното събрание да одобри бюджет, той усили минималната работна заплата с 22 % с декрет.

Санчес води също продължителна правосъдна борба против фамилията на Франсиско Франко за ексхумирането на някогашния деспот от големия му пантеон (най-сетне станало факт през октомври). С това той се надява да укрепи позициите си измежду левите гласоподавателите, само че провокира възмущението на десницата, за която е " опозорител ".

Каталунската рецесия го принуди да обърне курса. Той стартира разговор с каталунските сепаратисти, който прекъсна с началото на правосъдния развой против техните водачи за опита за разединение на региона през 2017 година След като осъждането им на 14 октомври провокира бурни митинги с над 600 ранени, Санчес втвърди тона.

Обвиняван от десницата в уязвимост пред сепаратистите, той си сложи за цел да постави завършек на " сектантското приложимост " на районната социална телевизия ТВ3 от каталунското държавно управление и одобри наредба-закон за битка против деятелите им в интернет. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР