Социалистът Антониу Коща изглежда в добра позиция да получи нов

...
Социалистът Антониу Коща изглежда в добра позиция да получи нов
Коментари Харесай

Португалците вероятно ще дадат днес нов управленски мандат на левицата

Социалистът Антониу Коща наподобява в добра позиция да получи нов мандат на парламентарните избори в Португалия в неделя, които се надява да завоюва с досегашната си икономическа политика след четири години отпред на държавно управление на малцинството, подкрепяно от крайната левица.

Последните допитвания слагат социалистите отпред в изборните настройки с 37 % пред дясноцентристката Социалдемократическа партия с 30 %, въпреки и преднината им да е намаляла на половина за три месеца.

Победата евентуално ще е с прекомерно дребна преднина, с цел да може някогашният кмет на Лисабон от индийски генезис да получи безспорното болшинство, за което мечтае, с цел да се отърве от сътрудниците си.

" Освен в случай че няма неуспех на десницата, безусловно болшинство на Социалистическата партия наподобява малко евентуално ", заключи политологът Антониу Коща Пинту.

Португалската Социалистическа партия е една от дребното сполучливи в европейското социалистическо семейство. Тя пристигна на власт през 2015 година посредством невиждан съюз с Левия блок и Комунистическата партия, въпреки че изборите бяха извоювани от коалиция от десни партии.

Португалия, която пострада тежко от дълговата рецесия, тогава излизаше от избавителен проект в размер на 78 милиарда евро (2011-2014 г.), дадени назаем от Брюксел и Международния валутен фонд в подмяна на фрапантни бюджетни икономии, промени и приватизации.

Антониу Коща и финансовият му министър Мариу Сентену, който от края на 2017 година управлява Еврогрупата, започнаха да анулират икономиите на десницата и дефинираха за собствен приоритет възобновяване на покупателната дарба, като в същото време се възползваха от удобната обстановка, с цел да продължат да оздравяват държавните сметки.

" Обърнахме страницата на бюджетните икономии "

Страната сега е с най-високия си стопански напредък от 2000 година - 3.5 % през 2017 и 2.4 % през 2018 година Безработицата спадна до нивата отпреди рецесията - 6.4 % през юли, а бюджетният недостиг се чака да бъде редуциран до 0.2 % тази година.

Коща съумя да опровергае прогнозите на дясната съпротива, която предричаше, че ще му е извънредно мъчно да съблюдава по едно и също време европейските си задължения и обещанията пред своите съдружниците.

" Четири години по-късно можем да го кажем: всички те грешаха! Днес продължаваме да сме в еврозоната и сме обърнали страницата на бюджетните икономии ", сподели Коща на протест в северния град Авейро във вторник.

" Приключващият държавен мандат беше триумф от позиция на политическата непоклатимост, само че и с помощта на няколко триумфа в стопанската система ", сподели анализаторът Марина Коща Лобу. " Левицата сподели, че е способна да ръководи в границите на еврозоната, която има доста високи бюджетни условия ", добави тя.

Главният противник на Коща, някогашният кмет на северния град Порто Руи Риу от Социалдемократическата партия, води сложна акция против социалистите, тъй като те към този момент могат да се показват като гаранти на бюджетната непоклатимост - нещо, което беше лайтмотив на десницата.

Ще станат ли бранителите на животните решителен фактор?

Вляво от Социалистическата партия, съдружниците на Коща ще получат съгласно допитванията 10 % от гласовете за Левия блок на Катарина Мартинш и 6 % за обединението сред комунистите и Зелените, водена от Жерониму де Соуза.

Тези две обединения, с които Коща трябваше четири години да води тежки договаряния преди всяко гласоподаване на бюджета, желаят да продължат да са контраст на властта на социалиста.

Премиерът обаче приканва да се гласоподава за него в името на стабилността. Той дава като негативен образец прилежаща Испания, която е принудена да гласоподава на избори за четвърти път за четири години, тъй като социалистът Педро Санчес не получи задоволителна поддръжка за нов мандат.

В Португалия на политическата сцена се появи нов състезател, партията за отбрана на животните ПАН, която съгласно анкетите може да доближи 3 % от гласовете и също да играе роля в съотношението на силите в идващия парламент.

В взаимозависимост от това какъв брой огромна ще е успеха му, сегашният министър председател ще може да сформира ново държавно управление на малцинството с поддръжката на една или няколко от тези партии. " Пред Антониу Коща има няколко открехнати порти ", счита политологът Марина Коща Лобу. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР