Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц загубиха местните избори в

...
Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц загубиха местните избори в
Коментари Харесай

Берлин избра промяна. Социалдемократите на Шолц изгубиха изборите в столицата 


Социалдемократите на немския канцлер Олаф Шолц изгубиха локалните избори в Берлин, сочат екзитполовете от вота в неделя.

Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) реализира победа, събирайки 28,1% от гласовете, заяви ДПА. Това е с 10 на 100 повече от резултата им преди година.

Местният избор през 2021 година беше придружен от доста нередности и изчезнали бюлетини и Конституционният съд касира резултатите от него. Така се стигна до повторните избори в неделя.

На тях социалдемократите, които управляваха немската столица в коалиция със " Зелените " и " Левите ", печелят единствено 18,2%. Това е най-ниският резултат, който социалдемократите са реализирали в миналото в Берлин. Преди две години те имаха 21,4%.

" Берлин избра смяна ", съобщи основният претендент на ХДС Кай Вегнер за резултатите, като добави, че има явен мандат неговата партия да образува районното държавно управление.

Кметицата на Берлин, социалдемократката Франциска Гифай призна успеха на християндемократите, само че те може и да не съумеят да станат част от ръководството на града, в случай че не си обезпечат сътрудници, с които да реализират безусловно болшинство в локалния парламент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР