Социалдемократическото правителство на румънския министър-председател Виорика Дънчила падна след успешен

...
Социалдемократическото правителство на румънския министър-председател Виорика Дънчила падна след успешен
Коментари Харесай

След падането на правителството: може ли Румъния да си отдъхне

Социалдемократическото държавно управление на румънския министър-председател Виорика Дънчила падна след сполучлив избор на съмнение в Народното събрание. Така демокрацията в страната получава нов късмет, написа в коментара си за " Дойче веле " Роберт Шварц.

След три години на власт и трима провалили се министър председатели румънската партия, която условно се назовава социалдемократическа, ще би трябвало да си събере отломките и да потърси шанса си в съпротива. Министър-председателят Виорика Дънчила се опита в последния миг да завоюва вота на съмнение посредством обещания за постове и пазаруване на гласове в Народното събрание, само че в последна сметка това не ѝ оказа помощ. Дори депутати от нейната лична партия ѝ гласоподаваха съмнение. За един партиен водач и министър-председател като че ли няма нищо по-лошо от това. А може би има?

Сега всички могат да си отдъхнат

Нейната партия СДП към този момент лети към пропастта. След като завоюва изборите през 2016 година, през днешния ден тя получава едвам 19% поддръжка. Бившият партиен водач и значима фигура в румънския политически пейзаж Ливиу Драгня лежи към този момент в пандиза поради корист с власт. За мнозина румънци Драгня и неговите марионетни държавни управления са въплъщение на корупцията и шуробаджанащината в страната. Кабинетът на Дънчила не беше изключително известен и в европейските структури в Брюксел и Страсбург. Сега всичко това завърши, Румъния може да си отдъхне, а демокрацията получи нов късмет.

Но същински ли е този късмет? Разбягалите се политици от СДП отпред с някогашния министър председател и партиен началник Виктор Понта към този момент се пробват да сглобят някаква нова социалдемократическа платформа. Преоблякъл се Илия, погледнал се – отново в тия. Потъващият държавен транспортен съд навреме напусна и гръмогласната сякаш демократична партия АЛДЕ, която към този момент е подготвена да предложи услугите си на различен съдружен сътрудник. Партията на унгарското малцинство, която до момента участваше във всички държавни управления, желае да резервира тази своя позиция и отсега нататък. Същите апетити показват и други отделили се фракции. Румънските политически динозаври не престават да играят своите игрички.

Успех за опозицията

Печеливша в тази обстановка по принцип би трябвало да се окаже Национално-либералната партия (НЛП), която на четвъртия опит най-сетне съумя да смъкна кабинета посредством избор на съмнение. Безспорно достижение! Но тази партия не се държи като победител. Да, ясно е, че никой не желае да си вкара автогол, поемайки от СПД една разнебитена власт. Защото в икономическо и във финансово отношение Румъния се намира на ръба на пропастта, откакто държавното управление отрупа с дарове неколцина районни велможи, усили без никакво покритие пенсиите и заплатите и вкара промените в задънена улица.

Президентът Клаус Йоханис като първа стъпка вероятно ще връчи на НЛП мандат за сформиране на държавно управление. Но тя няма независимо болшинство и евентуално ще разчита на един нов лявоцентристки блок и на поддръжката на неколцина самостоятелни депутати. Всяка друга допустима коалиция би компрометирала НЛП. Ето за какво вероятно най-хубавото решение би било държавно управление от специалисти.

Предсрочни избори?

На 10 ноември в Румъния предстоят президентски избори, а Клаус Йоханис, който се кандидатира за втори мандат, също би потърпевш, в случай че държавната рецесия бъде позволена по " аморален " метод. Навярно таман заради това президентът към този момент сложи въпроса за провеждането на предварителни парламентарни избори. По конституция те могат да се проведат най-рано след президентските. И към този момент е извънредно време Румъния да се върне към нормалността след трайните рецесии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР