Сотир Цацров © Цветелина Белутова Изборът на следващият главен прокурор

...
Сотир Цацров © Цветелина Белутова Изборът на следващият главен прокурор
Коментари Харесай

Цацаров поиска изборът на нов главен прокурор да е веднага след местните избори

Сотир Цацров

© Цветелина Белутова Изборът на идващият основен прокурор най-вероятно ще се организира на 14 ноември, т.е. незабавно след локалните избори.

Това реши през днешния ден прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), като одобри единомислещо и без диспути оферти от Сотир Цацаров времеви график за избор на негов правоприемник. Седемгодишният мандат на Цацаров изтича на 10 януари 2020 година По закон процедурата по желание новия основен прокурор може да се открие не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди приключването на мандата на предшественика.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Формално, решението на прокурорската гилдия би трябвало да бъде утвърдено от Пленума на Висш съдебен съвет, който обаче не си разрешава да неодобрява Сотир Цацаров.

Според оферти от Цацаров график процедурата ще бъде открита на 15 юли, а през идващите четири съвещания на прокурорската гилдия (т.е. до 29 юли) ще могат да се вършат номинации. Според Закона за правосъдната власт това могат да вършат единствено членове (най-малко трима) на колегията или министърът на правораздаването (Данаил Кирилов).

Кандидатите ще имат период до 12 август да показват концепции, а по-късно ще има опция до тях да бъдат изпращани въпроси и мнения. Номинираните ще бъдат изслушани и гласувани на 14 ноември. Изборът става с болшинство от 2/3 от членовете на съвета. Ако някой от претендентите събере толкоз гласове, то Висш съдебен съвет изпраща предложение до президента, който има право да върне кандидатурата един път.

Само преди няколко седмици Сотир Цацаров отвърна самодейността на президента Румен Радев за съвещания за избора на основен прокурор с претекста, че те са преждевременни.

Спекулациите към бъдещето на Цацаров след приключване на мандата са, че той ще стане или основен правосъден контрольор или ще получи дипломатически пост. Миналия септември, в отговор на въпрос какво ще прави след края на мандата му, Цацаров отговори: " Имам живот и след мандата ". От 1996 година до момента той е заемал единствено управителни длъжности в правосъдната система.

Към сегашния миг измежду спряганите за евентуални претенденти се чуват имената на зам.-главните прокурори Иван Гешев (който през днешния ден за повторно сподели, че с 99% сигурност няма да се кандидатира) и Борислав Сарафов, ръководителят на Апелативния спецсъд Георги Ушев и градския прокурор на София Емилия Русинова. Преди няколко месеца в тази компания бе спрягано и името на ръководителя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, само че то някак естествено отпадна след влизането му в абсурда " Апартаментгейт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР