Сотир Цацаров подчерта, че проверката на антикорупционната комисия се отнася

...
Сотир Цацаров подчерта, че проверката на антикорупционната комисия се отнася
Коментари Харесай

Темата Апартаментгейт не е затворена, категоричен е главният прокурор

Сотир Цацаров акцентира, че инспекцията на антикорупционната комисия се отнася единствено до съществуването или неналичието на спор на ползи при покупко-продажбите с жилищата на политици и представители на властта. Работата по изясняването на всички останали елементи продължава.

Въпреки че КПКОНПИ заключи, че няма спор на ползи, инспекциите продължат. Цацаров посочи, че инспекцията на антикорупционната комисия е единствено едно от нещата, които ще се ревизират. Прокуратурата се интересува от това с какви пари са купени тези парцели. Дали купувачите и техните приходи дават отговор на закупеното, заради което са назначени съответните проверки от Националната организация по приходите.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Проверките при нас не престават и те не са свързани с производствата за спор на ползи. На всички от проверяваните лица са назначени данъчни инспекции и данъчни проверки, а на някои от тях и на членове на техните фамилии. Резултатът от данъчните инспекции и проверки, които прави Национална агенция за приходите и сега и които би трябвало да бъдат докладвани в прокуратурата, когато завършат, ще предопредели и изхода от прокурорските инспекции. Т.е. с решение на съществуване или липса на закононарушение.
По закон прокуратурата би трябвало да ревизира до два месеца. Този период може да бъде продължен с още един месец. Данъчните инспекции се вършат по данъчното законодателство и съгласно разпоредбите на Национална агенция за приходите. Когато данъчните си свършат работа и ревизират всички приходи. В някои случаи даже на членове на фамилиите на политиците, които подлежат на инспекция. Тогава те ще дадат отчет в прокуратурата и тя ще може да реши дали има осъществени данъчни закононарушения или не.

Днес Сотир Цацаров поддържа предлаганите от правосъдния министър Данаил Кирилов правила за следствие на " тримата огромни " в правосъдната власт. На първо място с аргумента, че от 30 години насам, за първи път се оферират правила, по които да може да се стартира наказателно следствие по съмнение за осъществено закононарушение на ръководител на Върховен касационен съд, на Върховен административен съд и на основния прокурор. На второ място, тъй като съгласно Сотир Цацаров изрично такива са условията в отчета на Европейската комисия в края на предходната година, които ние би трябвало да осъществим, с цел да отпадне мониторинговия механизъм.

Цацаров сподели, че препоръчаните от Данаил Кирилов правила би трябвало да бъдат възприемани като една добра основа, върху която да се дебатира, с цел да се реализира най-хубавото решение.
 КПКОНПИ: Няма нарушавания по имотните покупко-продажби на властта КПКОНПИ: Няма нарушавания по имотните покупко-продажби на властта
Няма данни за нарушавания по имотните покупко-продажби, придобили известност като "Апартаментгейт ". Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на н...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР