Сотир Цацаров © Юлия Лазарова Новината на деня днес дойде

...
Сотир Цацаров © Юлия Лазарова Новината на деня днес дойде
Коментари Харесай

Вечерни новини: Цацаров беше официално издигнат за шеф на КПКОНПИ, първият ден от болничните остава при работодателите

Сотир Цацаров

© Юлия Лазарова Новината на деня през днешния ден пристигна в късния следобяд, когато група депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " оповестиха публично, че издигат кандидатурата на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на комисията за битка с корупцията и конфискация на противозаконното имущество (КПКОНПИ).

Освен нея другите вести през днешния ден пристигнаха от джипа на Бойко Борисов. Днешната порция от живото лъчение на премиера донесе (очакваното) известие, че предлагането първия ден от болничните да се заплаща от хората няма да бъде импортирано в Народното събрание.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Сотир Цацаров - от прокуратурата в КПКОНПИ

Официалната номинация на настоящия основен прокурор значи, че той съвсем несъмнено ще бъде определен на този пост. Обявяването му от ГЕРБ и представители на така наречен патриоти значи, че болшинството в негова поддръжка към този момент е обезпечено.

Какво значи това? Номинацията на Сотир Цацаров и евентуалният му избор имат значение в три направления:В битката с корупцията надали ще има смяна - прокуратурата, която той оглавява през последните седем години, по принцип може да създадем доста в тази посока, само че резултати до момента липсват. Практиката прокуратурата и КПКОНПИ да бъдат употребявани за кавга с политически съперници на властта и напън върху компании и хора според от ползите към нея ще продължи. След като Сотир Цацаров смени институцията, надали ще промени и политиката си, а Иван Гешев през последните години беше в управлението на прокуратурата. Скритата власт зад едни от най-репресивните органи в страната остава същата - тези, които обезпечават избора за нейни ръководители, ще продължат да имат надзор върху тях и надлежно да разчитат на безотговорност . Толкова ли е значима КПКОНПИ? Краткият отговор е " да ", тъй като тя има доста огромни пълномощия:Комисията може да запорира и желае конфискация на имущество на на практика всеки, даже и без той да е наказан за осъществено закононарушение. Тя може да бъде комфортно средство да се " изпират " верните политици . Христоматиен е казусът с предходния ръководител на комисията Филип Златанов, който си беше водил мемоари кой би трябвало да се " удари " и за кого " да се изчака ". (Делян Пеевски беше във втората рубрика, записан като Директива за птиците, а до момента в който бележникът беше в прокуратурата, буквите му бяха преправени на " 10 " ).Сегашният състав на комисията да вземем за пример оневини всички политици, забъркани в " Апартаментгейт " - и за евентуален спор на ползи, и за корист със служебно състояние, нито ги проверява за произхода на средствата им.За сметка на това съперници на властта бяха обект на извънредно внимание, задълбочени инспекции, а някои от тях и на претенции за конфискация на имущество. ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

Очаквано Борисов анулира смяната за болничните

След всеобщо неодобрение и опасност от митинги на синдикати предстоящо министър председателят Бойко Борисов анулира проекта първият ден от болничните да не се заплаща на работещите. Мярката не беше подкрепена с компактен разбор на аргументи и резултати и въпреки че евентуално има употребени подправени болнични, наказваше и добросъвестните чиновници. Остава в действие другата сделка с патриотите - минималната пенсия да е 250 лева от средата на 2020 година

Президентът ще подпише указа за назначението на Гешев в " обозрим период "

" Ултиматуми не одобрявам от никого, ще подпиша указа в обозрим период ", съобщи президентът Румен Радев, запитан от публицисти по кое време ще назначи публично идващия основен прокурор. Фактът, че той не е издал указа за Иван Гешев до момента, основава напрежение в средите, които поддържат кандидатурата му, като по-крайните представители го заплашиха с импийчмънт , в случай че не го направи. На доктрина президентът може да забави подписването колкото си желае , тъй като в конституцията не е записан период, в който би трябвало да го направи.

ИПИ: В различния бюджет 2020 има растеж на заплати и пари за общини, само че и по-свита администрация

Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) показа своя различен бюджет с по-ниско данъчно задължение за хората и бизнеса и остатък от 1.5 милиарда лева Експертите също залагат фокуса върху приходите и не пипат нарастването на заплатите в обществения бранш, само че включват и съществено преструктуриране на администрацията , което да подсигурява по-ефективни разноски. Алтернативният бюджет предлага и повече личен запас за общините от финансова децентрализация - преотстъпването на една пета от постъпленията от подоходно облагане на общините, или 876 млн. лева Сметката на ИПИ води до 1.8 милиарда лева по-малко доходи, само че и стесняване на разходната част с 3.37 милиарда лева по отношение на импортирания в Народното събрание проектобюджет.

Турция заплаши с нова интервенция в Сирия, тъй като Русия и Съединени американски щати не изпълнявали договорката

Турция може да стартира нова интервенция в Сирия , в случай че кюрдските бойци, считани от Анкара за терористи, не изоставен района, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу. Според него Съединени американски щати и Русия не извършват контрактуваната сред трите страни договорка , която дава опция на Турция да сътвори така наречен безвредна зона в Северна Сирия, където да върне избягали от войната. За задачата взаимни руско-сирийски патрули трябваше да подсигуряват , че кюрдските бойци, които бяха значима част в обединението на Съединени американски щати против " Ислямска страна ", ще се изтеглят от региона към границата. Руското министерство на защитата разгласи, че концепцията на Турция е провокирала неразбиране в Москва.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Доналд Туск ще наследи Жозеф Дол отпред на ЕНП

Утре Европейската национална партия (ЕНП) ще се избере нов водач, а изборът към този момент е предупреден - като единствен претендент някогашният президент на Европейския съвет Доналд Туск ще е новият ръководител на партията. Туск има персоналната поддръжка от сегашния водач Жозеф Дол и се приема добре от всички европейски водачи. В четвъртък пък ще бъдат определени и неговите 10 заместници , като измежду 12-те претенденти е и българският еврокомисар Мария Габриел.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Сидни под димна пелена поради горски пожари

[Reuters]
Австралийският град Сидни е потънал в компактен отровен пушек от пожарите, които бушуват по източното крайбрежие на Австралия. Макар пожарите там да не са необикновени за това време от годината, управляващите предизвестяват, че замърсяването на въздуха в града е стигнало " рискови равнища ". На локалните поданици е предложено по опция да не излизат на открито. Гигантският пожар, който бушува от няколко дни на територията на два национални парка на стотина километра северозападно от града, е станал причина за гибелта и на стотици коали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР