Сотир Цацаров беше избран за председател на Антикорупционната комисия. Той

...
Сотир Цацаров беше избран за председател на Антикорупционната комисия. Той
Коментари Харесай

Цацаров подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ

Сотир Цацаров беше определен за ръководител на Антикорупционната комисия. Той подаде оставка от поста основен прокурор, с цел да встъпи в новата си служба допустимо най-скоро. Дебатът в Народното събрание още веднъж сблъска Българска социалистическа партия и другите партии във вижданията им кой да избира ръководителя на КПКОНПИ и какви да са пълномощията на комисията. Минути откакто Народното събрание го избра за ръководител на Антикорупционната комисия, в отговор на въпрос на Българска национална телевизия Сотир Цацаров разгласи, че още през днешния ден подава оставка от поста основен прокурор.

Сотир Цацаров, определен за ръководител на КПКОНПИ: Казано по различен метод няма да изчакам датата 10 януари, тъй като мисля, че за положителното и на двете институции, преди всичко на прокуратурата, а по-късно и на комисията, е добре всеки от ръководителите да поеме своите пълномощия.
До избора на Цацаров се стигна след съвсем двучасов спор. Издигнатите кандидатури бяха две. Конкурент за поста беше депутатът от " Воля " Симеон Найденов. В пленарната зала обаче не бяха обсъждани нито качествата на претендентите, нито техните концепции за работа. От Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат нито един от двамата, тъй като, съгласно тях, ръководителят на комисията би трябвало да се назначава от президента. Подчертаха още, че законът не е добър и няма резултати в битката с корупцията.

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: За две години комисията потвърди своята неефективност. Господин Цацаров сподели, че ще я разсъни. И ние имаме вяра, че ще постави старания професионални, на които е кадърен. Но, господин Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. -
От левицата обясниха, че не са издигнали претендент, тъй като болшинството е заложило на своя политическа кандидатура и по този метод изборът е превдварително решен. Контрата на тази теза ненадейно пристигна от " Воля ".
Веселин Марешки, ръководител на ПГ на " Воля ": В момента поради оповестяването на депутатите от АТАКА за самостоятелни и неучастващи в ръководещото болшинство, то не разполага със 121 народни представители. Тоест ръководещото болшинство няма болшинство в Народното събрание.  Цацаров: Само 7% от чиновниците на КПКОНПИ се борят директно с корупцията Цацаров: Само 7% от чиновниците на КПКОНПИ се борят директно с корупцията
Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос организира чуване на претендентите за нов антикорупционен началник. Претенденти...

Управляващите от ГЕРБ опазиха кандидатурата на Сотир Цацаров. Георги Марков акцентира, че по върховете на правосъдната власт има единствено кавги и те би трябвало и Народното събрание би трябвало да обърне внимание на тях.
Георги Марков, народен представител от ПГ на ГЕРБ: Дали да не създадем един спор за положението на правосъдната власт. И вие във вашата дуплика доста вярно казахте, че сме парламентарна република, аз със запетая бих споделил - не сме правосъдна. И когато виждаме, че правосъдната власт излиза отвън територията на самостоятелната правосъдна власт и политизира обществото, ние сме длъжни, като парламент, да излезем с резолюция.Тя стана политическа партия Върховен касационен съд и обслужва ползите на партия " Да, България ", за която не е несъмнено, че работи за ползите на България. Как по този начин ще си разрешава ръководител на Върховен касационен съд да споделя, че ще проверява министър председател. Днес е Борисов, на следващия ден може да е Нинова, че ще проверява основен прокурор. Кой си ти, бе, господинчо?!
В коридорите на Народното събрание изказванията на Лозан Панов бяха коментирани и от Сотир Цацаров.
Сотир Цацаров, определен за ръководител на КПКОНПИ: Ако това, че ръководител на Върховен касационен съд ще употребява този език и ще назова министър председател и основен прокурор " две батки " и от това ще се почуства по-велик, по-силен, по-голям мъж в личните очи, и тия, които го харесват - щом това го прави благополучен - Коледа е, всички би трябвало да са щастливи.
От Движение за права и свободи не влязоха в дебата всъщност и бяха сбити.

Симеон Симеонов, народен представител Движение за права и свободи: Познавам господин Цацаров от 2002 година, от службата ми в Пловдивския район. Г-н Цацаров е един брилянтен правист. Считаме, че би бил най-полезен за позицията ръководител на КПКОНПИ.
Сблъсъкът сред Българска социалистическа партия и " Воля " продължи и след избора на Сотир Цацаров, само че в коридорите на Народното събрание. Причината - 27 от алените депутати поддържаха Цацаров, макар че в зала обявиха противоположното.

Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Решението на парламентарната група е, че не поддържа нито една от двете кандидатури, и че народните представители, които имат мнение, друго от общото решение на групата, могат да гласоподават по този начин, както преценяват.Веселин Марешки, ръководител на ПГ на " Воля ": Оттук нататък ние няма по какъв начин да се обръщаме към госпожа Нинова, а като към госпожа неистина.
След като беше определен за ръководител на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров разяснява и рекомендациите на Венецианската комисия. Според него държавното управление ги е изпълнило, като е приело един от препоръчаните разновидности за следствие и надзор на основния прокурор.
Сотир Цацаров, определен за ръководител на КПКОНПИ: Това ни предложи Венецианската комисия, това направи държавното управление. Дали това е най-точният юридически механизъм - решението е тук. Нека не отхвърляме едно нещо, преди още да се е родило. В последна сметка това се искаше, това се направи.
Правосъдният министър също е безапелационен, че сме следвали прецизно рекомендациите на Венецианската комисия. Данаил Кирилов обърна внимание на края на отчета от Страсбург.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Каквито и правни правила да се основат, те мъчно ще трансформират мисленето, тук се има поради и правната просвета и правната параноя на избрани кръгове. Така че дано да разделяме правото от политическите тълкования и внушения.
Единодушие се откри единствено в мнението, че работата на основния прокурор не е да прави закононарушения, а де се бори с престъпността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР