СОС пропусна възможността да изработи конкретна и работеща Политика за

...
СОС пропусна възможността да изработи конкретна и работеща Политика за
Коментари Харесай

Милка Христова: СОС пропусна да изработи политика за публичните предприятия

СОС пропусна опцията да създаде съответна и работеща Политика за присъединяване на Столична община в обществените предприятия. Това сподели заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия и на Столичния общинския съвет Милка Христова.

„ Ние не подкрепихме отчета, не тъй като сме срещу приемането на такава политика, а тъй като не сме съгласни с метода, по който се изготви този документ и това, което ни се предлага като негово наличие “, изясни социалистката.

По думите ѝ Политиката за присъединяване в обществените предприятия е един от най-важните стратегически документи, които следва да одобри всеки локален орган на самоуправление, в това число и СОС. „ С него се дефинират общите цели и цели, които Столична община си слага като притежател на обществените предприятия. По създание касае успеваемостта на ръководството на общинската благосъстоятелност, респективно качеството на даването на транспортни, здравни и комунални услуги, които са от витално значимо значение за жителите на София “, посочи Христова.

Според заместник-председателят на СОС на подобен стратегически документ, с извънредно значимо значение и при съществуването на съществени проблеми в работата и ръководството на някои общински обществени предприятия като „ Топлофикация София “ ЕАД, „ Чистота Искър “ ЕАД и други, се чака при правенето му да бъде отделено изключително внимание и организация. Включително Столичният общински съвет да организира публични съвещания, с опция за оптимално необятно присъединяване в неговото правене.

„ А в тази ситуация ни се предложи отчет, направен от трима общински съветници “, уточни Милка Христова и добави, че документът е доста общ, мощно научен, с общи постановки, някои от които даже противоречиви.

„ В препоръчаната Политика липсват ясни цели и съответни ограничения. Например, като съществени дълготрайни цели е посочено построяването, възобновяване и подобряването на физическата и витална инфраструктура на столицата. Много по-ясно за жителите би било да се уточни, че става дума за типовете инфраструктури - транспортна, инженерна, просветителна, здравна, обществена, спортна и друга, с цел да има конкретика при отчитането на осъществяването на тази политики. Не излиза наяве по какви критерии, да вземем за пример, ще се преценя осъществяването на физическата инфраструктура “, посочи общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “.

Христова изясни, че социалистите не са задоволени и от формулирането на дълготрайните и краткосрочни цели, сложени на обществените предприятия по обособените действия. „ Например в областта на опазването на здравето – липсва акцент върху профилактиката, върху детското и учебно опазване на здравето, привличането и задържането на медицинските фрагменти. Поради подценяване значимостта на въпроса, пропуснахме опцията да разработим един съответен, работещ документ”, безапелационна е Милка Христова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР