Сос от зелени домати – отлична добавка към месото. Имате

...
Сос от зелени домати – отлична добавка към месото. Имате
Коментари Харесай

Сос от зелени домати. Опитайте тази рецепта!

Сос от зелени домати – отлична добавка към месото. Имате зелени домати и се чудите каква зимнина да приготвите от тях. Този сос е страховит, заслужава вашето внимание, пробвайте!

Необходими съставки:
2 кг зелени домати (по-големите са най-подходящи за този сос)
10 скилидки чесън
100 мл олио
5 супени лъжици оцет
2 чаени лъжички захар
2 чаени лъжички сол

Приготвяне:
Измийте доматите, посолете ги и ги наредете в по-дълбока тава, прибавете вода и олио, покрийте с фолио и ги печете в авансово загрята фурна на 180 градуса за един час.

След това отстранете фолиото и печете за още 10 минути. Когато най-сетне ги извадите от фурната, оставете ги да се охладят изцяло, за предпочитане за една нощ.

Обелете ги на идващия ден. След това сложете доматите в огромна тенджера, прибавете счукан чесън, оцет, захар и още малко сол на усет, в случай че е належащо.

Сложете на котлона да заври, намалете до умерена температура и варете 15 минути, след което разбъркайте добре с миксер, до момента в който получите гладка примес.

Пресипете горещия сос в горещи буркани, затворете ги с железни капачки и ги обърнете с главата надолу. Оставете да престоят, до момента в който изстинат изцяло.

Така приготвеният сос от зелени домати се съхранява в ледник или на мрачно и хладно място. Този сос се комбинира чудесно с месо.

Вижте още: Торта с орехи и шоколадова глазура

Айвар от зелени домати
Сложете 300 г хрян и 300 г горчица, 500 мл олио, сол и оцет на усет на 3 кг зелени домати. Доматите се смилат и се оставят да се отцедят за една нощ. След това прибавете настъргания хрян и горчицата, след което разбъркайте добре, прибавете олиото, солта и оцет на усет. Количеството хрян и горчица може да бъде понижено, въпрос на усет.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР