SOS Детски селища България в партньорство с колегите си от

...
SOS Детски селища България в партньорство с колегите си от
Коментари Харесай

Проект "Светулка": SOS Детски селища стартира проект за превенция на трафика на деца в България

SOS Детски селища България в партньорство с сътрудниците си от SOS Детски селища Швеция и с финансиране от Фондация Radiohjälpen, Швеция създадоха и започват план „ Светулка “. Целта на плана е предварителна защита на трафика на деца за полова употреба посредством повишение на информираността на децата в учебна възраст и възстановяване на уменията и познанията на експертите, работещи с тях, да разпознават първичните признаци на трафик и да правят превантивна работа с деца от високо-рисковите групи.

България към момента е една от страните източник на забележителен брой жертви на трафик на хора в границите на Европейски Съюз. Според статистически данни от 2016 година към 15% от разпознатите жертви на трафик в България са деца. Те са измежду най-честите жертви на принуждение и употреба, тъй като не са способни да се защитят и/или са лишени от пълноценна родителска грижа и поддръжка. Най-честите аргументи за попадането им в схеми на трафик на хора и полова употреба са бедността, споровете и неналичието на постоянна фамилна среда, които ги лишават от дом и обучение и лимитират тяхното обикновено развиване.

Понастоящем в България просветителната система не разполага със специфичен модул, отдаден на тази тематика, създаден на език, понятен за децата. Информираността измежду децата, изключително тези, изложени на огромен риск от това да станат жертви на трафик, е прекомерно дребна, даже несъществуваща. Децата в риск разполагат с доста малко благоприятни условия и способи да получат знания, които биха им помогнали да разпознаят признаците на трафикиране. Най-уязвими са точно децата, настанени в различна грижа, деца, които са претърпели физическо или психическо принуждение, децата, идващи от фамилии в риск.

Именно заради тези аргументи SOS Детски селища България в партньорство с сътрудниците си от SOS Детски селища Швеция и с финансиране от Фондация Radiohjälpen, Швеция създадоха план Светулка , с цел да започват целенасочена акция за информиране на уязвимите деца в учебно заведение, с цел да обучат експерти, които работят с деца в риск и да обезпечат включване на тази значима тематика в просветителната система посредством даването на две методически управления: 1.) Мултимедиен учебен модул за деца (МЕМ) и 2.) Ръководство за образование на приемни родители, експерти, които работят в обществени услуги за деца.

След края на плана тези просветителни модули ще бъдат дарени на Министерството на образованието, тъй че цялата просветителна и обществена система ще може да ги употребява.

Конкретните цели на плана са:

Въвеждане на Мултимедийния модул пилотно в 12 определени учебни заведения, в които децата от рисковата целева група доминират. Модулът има за цел да увеличи детската осведоменост – да помогне на децата да схванат какво тъкмо съставлява трафикът на хора, да ги научи по какъв начин да разпознават сами рисковите обстановки и хора и да знаят по какъв начин могат сами да се предпазят. Също по този начин те ще получат на практика знания по отношение на това по какъв начин и къде могат да намерят поддръжка – структури, институции, горещи телефонни линии.

Предвижда се модулът да се преподава в продължение на 4 седмици в час на класния в 4 паралелки (от 4 до 7 клас). С осъществяването на тази активност планът ще подсигурява, че децата ще бъдат по-малко склонни към операция и ще знаят по какъв начин могат да оказват помощ на себе си или на свои връстници, в случай че подозират опасност за тях.

Втората съответна цел е да обезпечи на експерти, които работят с уязвими деца и приемни родители, нужните познания и потенциал в предварителната защита на трафика, рехабилитация на жертви и повишение на информираността на децата. Те ще имат изключителна изгода от проведените образования за тях на тематики, свързани с обсега и същността на трафика на хора, за уязвимостите на децата и методите за вярна връзка с жертвите.

Училищата, в които ще се пилотира Мултимедийния учебен модул за деца, ще бъдат определени по отношение на концентрацията на деца в риск в тях. Целевата група на плана включва деца от разнообразни форми на различна грижа, деца от ромски генезис, и деца от бежански фамилии.

След пилотирането на модела в определените 12 учебни заведения в страната, ще се направи оценка на това по какъв начин децата са възприели и реагирали на тематиката и метода на показване, с цел да се направи проверка или смяна в метода на преподаване по модула. Модулът за деца ще бъде интерактивен и ще включва филм, анимация, ролеви игри, полемика и извършения.

Обученията на възрастните ще обгръщат приемни родители, обществени служащи и психолози, които работят в Центрове за социална поддръжка, възпитатели и екипи, които работят в Центрове за настаняване от фамилен вид.

Обученията ще покриват тематики като:

- идентифициране на признаци за трафик, в това число техники за подлъгване на деца;
- осведоменост за другите рискови фактори и профили;
- метод на реакция при съществуване на вероятни рискови ситуации;
- осъществяване на диалози с деца на друга възраст и тяхното консултиране по въпроси, свързани с трафика на хора;
- повишение на информираността на децата по тези въпроси.

Проект Светулка ще се управлява от убеждението, че децата не трябва да се преглеждат единствено като пасивни жертви, а могат и би трябвало интензивно да бъдат включени в действия по предварителна защита. Защото в случай че успеем да научим децата по какъв начин сами да се защищават, тогава бихме могли да повлияем на процеса на замесване в трафик, респективно върху настройките и държанието на жертвите на трафик.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР