Сорос благодарял с по 20 долара месечно на спасилия го

...
Сорос благодарял с по 20 долара месечно на спасилия го
Коментари Харесай

Сорос благодарял с по 20 долара месечно на спасилия го от нацистите

Сорос благодарял с по 20 $ месечно на избавилия го от нацистите
Миклош Прохазка рискувал живота си с цел да избави момчето Сорос в дома си в Будапеща през 1944 година, само че този воин остана незнаен 74 години, написа в. „ Дейли мейл “.

Дъщерята на Прохазка описа по какъв начин продавачът в магазин е бил един от дребното унгарци, подготвени да слагат под заплаха фамилията си, с цел да спасят живота на евреи, отказвайки да вземе и стотинка за спасяването на детето.

Изясняването на детайлите от ранните години на днешния американски милиардер става допустимо след огромно следствие на на MailOnline, извършено в Унгария, Швеция и Съединените щати.

Днес Сорос е милиардер, отпуснал милиарда за демократични дела, само че през 1944 година светът на днешния човеколюбец е бил друг. Тогава светът беше извърнат с главата надолу при нашествието на Хитлер в Унгария.

По това време Сорос живеел със фамилията си на остров Лупа на Дунава. Баща му Тивадар е воин от Първата международна война, избягал от съветски лагер със сал. При нацистката инвазия Тивадар взема решение да раздели фамилията в името на спасяването на неговите членове. Самият той се укрива в вагазин за мебели, брачната половинка му отпътува край езерото Балатон, синът Паул се прави, че не е евреин. А русият Джордж Сорос е прекръстен на Киш Шандор и е екипиран с наръч християнски документи. След това е признат от мъж, именуван Баумбах, прочут също като Бауфлус, на който бащата на Сорос заплаща да пази сина му.

Но престоят на Сорос при Баумбах не продължава дълго. Тъй като домът на неговия настойник бил покрай родния му дом, Сорос бил разпознат от свои някогашни съученици, до момента в който стоял на балкона. И било належащо ново укритие. Тогава се появява Прохазка, който е измежду подчинените на Баумбах в министерство на селското стопанство. Сорос е настанен в укритие зад долап в неговия дом.

Дъщерята на Прохазка – Ева, пенсиониран невролог, живееща в Гьотеборг, Швеция, разказала пред MailOnline, че нейният татко, който умрял от рак на белия дроб през 1999, е дал заслон на 15 евреи.

За отбелязван е, че милиардерът Сорос в никакъв случай не е отдал обществено никаква признателност на Прохазка за това, че е избавил живота му. Героят не участва в нито една от биографиите на Сорос и не е измежду приетите за дейностите си герои в парка Яд Вашем край Йерусалим.

Според Ищван Щефка, в предишното комшия на Прохазкови в Будапеща, споделя, че след войната Сорос посочил благодарността си към своите спасители, като им изпращал по 20 $ на месец.

„ Парите в никакъв случай не се усилиха, даже откакто Сорос стана богат и инфлацията се повиши", сподели Щефка.

"Един ден Сорос пристигнал в Унгария за събитие. Той изпрати покана до господин Прохазка. Въпреки това той подцени и не предложения жена му. Спомням си, че господин Прохазка се ядосва. Той отиде в хотела на Сорос, разкрещя му се и по-късно затръшна вратата пред лицето му. “

"Сорос предложил да изпрати водач да докара брачната половинка му, само че господин Прохазка отхвърли. Дълго време по-късно те не си говореха. “

Говорителят на магът сподели, че е изпратил пари на Прохаска, само че няма "спомен за спор".

Сорос обаче сподели по-нататъшна признателност на индивида, който го избави, като заплати за медицинските си сметки по-късно в живота си.

Говорител на милиардера Сорос споделил, че пари са били изпращани на Прохазка, само че „ няма спомен за спор “.

Все отново Сорос посочил почитание към спасителя си, като плащал медицинските му разноски.

Децата на Прохазка емигрирали в Швеция след потушеното антикомунистическо въстание през 1956 година, само че Прохазка и брачната половинка му Елвира, и двамата върли пушачи, останали в Будапеща.

Тя умира през 1989 година от белодробна емболия. Шест години по-късно Прохазка се разболява от рак на белите дробове. Той се реалокира в Гьотеборг за лекуване, където живее със сина и щерка си.

Сорос плащал медицинските сметки на Прохазка до 1999 година, когато той умря на 90-годишна възраст. "Ние сме надълбоко признателни за това", сподели дъщерята на Прохазка Ева.

По думите ѝ нейният брат Ото и Сорос постоянно се биели. В същото време тя си спомня, че днешният милиардер ѝ подарил първите обувки, които купил със спестени от него пари.

Ото, който през днешния ден е на 80 година, пенсиониран фотограф, живее покрай сестра си в Гьотеборг. Но отхвърля да приказва с репортерите от MailOnline. Но им дал фотография на татко си.

Говорител на Сорос отхвърли милиардерът да си спомня за раздори с Ото.

Прохазка умира с неявяване на самопризнание за неговия подвиг. Той е кремиран и прахът му почива в гробище в Будапеща. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР