Сорая Саенс де Сантамария Още по темата Мадрид пое контрола

...
Сорая Саенс де Сантамария Още по темата Мадрид пое контрола
Коментари Харесай

Испанската "желязна лейди"

Сорая Саенс де Сантамария

Още по тематиката
Мадрид пое контрола над Каталуня, Барселона не отстъпва

Не е ясно какъв брой бързо и дейно централните управляващи ще могат да стартират ръководството над района. Много е евентуално сепаратистите да провеждат стачки и протести
29 окт 2017
Каталунските управляващи заплашиха Мадрид с гражданско непокорство

Парламентът в Барселона ще заседава в четвъртък, с цел да разиска какви дейности да предприеме
23 окт 2017
Мадрид и Каталуня не престават войната на думи

Пучдемон отхвърли да даде явен отговор дали районът е оповестил самостоятелност, централната власт му даде краен период до четвъртък
16 окт 2017
Да уволниш Стоичков

Камата провокира дипломатически скандал с Испания, откакто упрекна вицепремиера й, че е последовател на Франко
13 окт 2017 Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария може да не е най-вълнуващият и запаметяващ се политик на света, само че през 2015 година USA Today я дефинира като " най-популярния министър в непопулярно държавно управление ". Сега пред нея има още едно предизвикателство – да стане известна и измежду каталунците, чиято провинция ще ръководи директно от името на премиера Мариано Рахой поради опита на Барселона да разгласи самостоятелност, написа " Дневник ".

BBC я дефинира като " кадърен политик, само че без харизма ". В това тя малко припомня за самия министър председател, чийто заместител е още откогато той пое поста през 2011 година Неопетнена от корупционните кавги, раздрусали елементи от ръководещата Народна партия в последните години, тя се употребява със забележителна известност, само че имиджът ѝ в този момент ще бъде подложен на тестване от новата задача – да е " невидимото наличие " на Мадрид в Барселона. За каталунските националисти тя е лицето на държавната експанзия против гласуващите на референдума за самостоятелност. Срещу нея имаше рецензии и от Христо Стоичков, по това време почетен консул на България в Испания, който я упрекна, че татко ѝ, дядо ѝ и даже малолетният ѝ наследник са почитатели на Франко, а след това се извини.

Пътят на Де Сантамария в политиката е предшестван от кариера като юрист на страната – на 27 години печели конкурс за тази позиция и я заема в продължение на седем, до 2004 година, когато е определена за народен представител. До 2011 година е в съпротива, а откакто Рахой печели изборите с обещания да възвърне стопанската система от рецесията, става представител на парламентарната си група. За малко като вицепремиер извършва длъжностите министър на правораздаването и здравен министър, а от ноември 2016 година e " министър на териториалните администрации " – най-висш представител на държавното управление в връзките с самостоятелните области.

" Трябва да спасим Каталуня ", сподели представяната като " желязната лейди " на Испания или " испанската Меркел " Де Сантамария пред Сената в деня, преди Мадрид да наложи директно ръководство. " Лидерите на (партиите, подкрепящи) независимостта демонстрираха същинското си лице – дадоха обещание (че ще се сбъдне) фантазия, а вместо това се занимават с трикове. " Сега обаче " спасението ", с което ще би трябвало да се захване, включва и нелеката задача да убеди подкрепящите независимостта, че политическите им водачи са били заблудени.

В нейни ръце в идващите минимум два (до образуване на кабинет след изключителните избори) месеца ще е постът на уволнения министър председател Карлес Пучдемон, само че не и този на заместника му Ориол Жункерас, който отговаряше за стопанската система на Каталуня. Тези задъжения ще се поделят сред министрите на стопанската система и финансите в Мадрид, написа El Periódico. Ще дава отговор и за някои каталунски ресори, които надали някой е очаквал в миналото да се окажат отвън пълномощията на Барселона – общинския Център за проучване на мнението, формалния вестник на Каталуня, информационно-технологичния център, който би трябвало да попречи на основаването на паралелна страна, и " каталунската разследваща работа ".

Де Сантамария ще би трябвало да се погрижи по едно и също време да няма никакви произшествия и до неотдавна управлявалите Барселона да са отстъпили кабинетите си най-късно до петък, без да се подвига доста звук, написа La Vanguardia. Ще би трябвало да работи и за имиджа на локалната власт – да задържа усещането, че властта остава точно там, макар че управителните решения се вземат от Мадрид.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР