Сопотският ВМЗ е доброто изключение сред държавните военни предприятия в

...
Сопотският ВМЗ е доброто изключение сред държавните военни предприятия в
Коментари Харесай

ВМЗ е държавният военен отличник за деветмесечието

Сопотският ВМЗ е положителното изключение измежду държавните военни предприятия сега

© Надежда Чипева Сопотският държавен боен цех ВМЗ продължава положителното си показване през третото тримесечие на годината, откакто продажбите и облагата му се покачиха и през първата половина на 2019 година Това демонстрира докладът на сдружението към края на септември. В същото време пловдивският " Авионамс " внезапно утежнява резултатите си след положително първо полугодие, а търговецът " Кинтекс " продължава да губи бизнес като разследване от това, че доста от производителите започнаха да договарят продажбите си непосредствено.

Доброто изключение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След като през първото полугодие ВМЗ усили продажбите си с близо четвърт на годишна база, данните към края на септември демонстрират, че растежът се форсира до близо 60%. Печалбата на сдружението пък се повишава съвсем 10 пъти (виж таблицата). Трябва да се има поради въпреки всичко, че предходната година беше много слаба за сопотското дружество, тъй че нарастването в този момент е от по-ниска база.

Разбивка на продажбите демонстрира, че огромната част от доставките (над 130 млн. лева.) са направени посредством локален контрагент (най-вероятно " Кинтекс " ). Разходите за първични материали и материали са с към 20 млн. лева по-високи от предходната година, което допуска, че компанията има поръчки за осъществяване. Според отчета на управлението до края на годината се чака ВМЗ да извърши контракти за 50-60 млн. лева Там се показва още, че има понижение на търсенето на специфична продукция и надлежно спад на цената и по тази причина задачата е да се усъвършенства производството и да се вкарат нови технологии за понижаване на себестойността на продукцията. По данни от доклада средносписъчният личен състав понижава с към 300 души по отношение на предходната година, като за деветмесечието на 2019 година заетите са 3943 души.

Влошаване

За разлика от ВМЗ обаче другите две по-големи държавни предприятия в бранша - авиоремонтният цех " Авионамс " и търговецът на оръжия " Кинтекс ", се показват много едва. За " Кинтекс " това към този момент е по-скоро наклонност, защото през последните години много от производителите на специфична продукция се преориентираха към непосредствено договаряне с клиенти, което на процедура лишава компанията от опцията да посредничи. Така към края на септември продажбите и облагата й понижават с повече от две трети. Направените доставки за интервала са към Индия, Алжир и Нигерия, експорт " в забележителен размер " се чака за първите две страни до края на годината, излиза наяве от доклада.

На годишна база " Авионамс " също доста утежнява резултатите си за деветмесечието. Това ненапълно се дължи на сериозното нарастване на продажбите (с над 10 млн. лева.) през третото тримесечие на 2018 година От друга страна обаче резултатите демонстрират, че за интервала юли-септември компанията отстъпва от позициите, които имаше към средата на годината. В съпоставяне с края на юни приходите на " Авионамс " съвсем не помръдват нагоре, а облагата е с 1 млн. лева по-ниска. Спрямо същия интервал на 2018 година компанията доста свива разноските си за материали, а в това време разноските за външни услуги се усилват. Персоналът остава почти без смяна - към 300 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР