Сопот. Вазовите празници в Сопот са смисловия център на усилията

...
Сопот. Вазовите празници в Сопот са смисловия център на усилията
Коментари Харесай

Стефан Филчев, къща музей „Иван Вазов“: Вазовите празници са смисловия център на усилията ни името на Патриарха на българската литература да не тъне в забрава

Сопот. Вазовите празници в Сопот са смисловия център на напъните ни името на Патриарха на българската литература да не тъне в давност. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Стефан Филчев, шеф на къща музей „ Иван Вазов “ в града, чиито екип е един от главните уредници на обичайното събитие от 3 до 9 юли. По думите му, несъмнено Вазовите празници остават най-същинското и най-важното събитие в културния календар на Сопот през годината. „ Затова организираме конференции и организираме толкоз доста събития, свързани с Вазов и неговия жанр. Смятам, че Вазовите празници са значимо събитие, което би трябвало да продължи да се разпространява и има народен образ и отзив “, уточни Стефан Филчев.
Вазовите празници в Сопот се свързват с името на някогашен кмет на общината – Иван Нечев. „ Още преди 70-те години той е трансформирал Сопот в едно в действителност културно и духовно средище. Сопот беше място, на което са съсредоточени доста български писатели, тяхна креативна база. Прочуването на Вазовата премия за литература е с помощта на Иван Нечев. Пръв притежател на оценката е Димитър Талев. Коментира се тематиката, че Вазовата премия би трябвало да се трансформира във допустимо най-престижното национално отличие в региона на литературата и литературното творчество “, сподели още Стефан Филчев. Той заключи, че Вазовите празници са дългогодишна традиция в Сопот, която ще продължи напред през годините.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР