Сопот ще издигне паметник на освободителя на Стремската долина ген.

...
Сопот ще издигне паметник на освободителя на Стремската долина ген.
Коментари Харесай

В Сопот вдигат паметник на генерал Карцов

Сопот ще издигне монумент на освободителя на Стремската котловина ген. Павел Петрович Карцов. Композицията ще изобразява съветския военачалник на кон. Това разгласи кметът на Сопот по време на честване, отдадено на 140 години от освобождението на града от съветско иго. Монументът ще бъде подготвен напълно скоро, съобщи Дойнов.

Заедно с ръководителя на Общинския съвет Мариана Кацарова кметът откри паметна плоча в западния завършек на Сопот, където на 13 януари 1878 година жителите на градчето са посрещнали съветския отряд, предвождан от ген. Павел П. Карцов. На нея е сложена рисунка от освобождението на града както и откъс от записките на ген. Карцов за посрещането му от сопотненци: „ Те ни стискаха ръцете, гладеха шиите на конете и като деца по едно и също време и плачеха и се смееха”.

Архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров отслужи водосвет. Почетен часовой на патриотичното съдружие „ Хайдути” застана край паметната плоча. Участниците възпламениха факли и застанаха спокойно по време на ритуала.
Директорът на къща-музей „ Иван Вазов” Борислава Петрова напомни по значимите моменти от освобождението на Сопот. Деца и възпитаници извършиха песни и стихотворения, отдадени на Освобождението на България.
тагове ген. Карцов Сопот монумент  В Сопот подвигат монумент на военачалник Карцов  В Сопот подвигат монумент на военачалник Карцов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР