Сопот. Детска Вазова награда“ ще бъде връчена за първи път

...
Сопот. Детска Вазова награда“ ще бъде връчена за първи път
Коментари Харесай

Пловдив: „Детска Вазова награда“ ще бъде връчена за първи път по време на Вазовите празници в Сопот от 3 до 9 юли

Сопот. „ Детска Вазова премия “ ще бъде връчена за първи път по време на Вазовите празници, които ще се проведат от 3 до 9 юли в Сопот. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Стефан Филчев, шеф на къща музей „ Иван Вазов “ в града, чиито екип е един от главните уредници на обичайното събитие. Вазовите празници стартират в понеделник от 18.00 в експозиционната зала на музея с моноспектакълa „ Любовта не може просто да отмине ”. В него взе участие носителят на премията „ Икар ” в категорията „ Златен глас на България “ Симеон Владов. Представяне на създателя и на постановката ще направи младия български романист и драматург Радослав Гизгинджиев.
„ На идващия ден – 4 юли, в Радиното учебно заведение ще бъде открита непрекъсната фотоизложба „ Сопот в предишното ”. Стари сопотненци и цели семейства ще опишат спомените си за възрожденския град. В същия ден ще се състои и премиера на книгата „ Спомени ” на Съба Вазова, майка на Патриарха на българската литература. Дължим това на великата българка, дала на България толкоз почтени рожби. Тази книга, която е извънредно същинска, тя отразява живота й, а в него от своя страна са отразени живота на децата й и на Сопот.
На 5 юли програмата на Вазовите празници продължава с показване на кино лентата, осъществен от възпитаници от СУ „ Иван Вазов “ – „ От Вазов за Вазов – по пътя на загатна ”. Прожекцията ще се състои в Театралния салон на Радиното учебно заведение от 17:30 часа. Тези деца са извървели вазовите места в България. Филмът е в действителност впечатляващ, освен тъй като е юридически от възпитаници, а тъй като са уловили пътя на Вазов, а той минава през всички кътчета на България “, уточни Стефан Филчев.
На 6 юли Вазовите празници не престават с музикално-поетичен театър „ С Вазов в сърцето ” в експозиционната зала на къща музей „ Иван Вазов “ в Сопот, с присъединяване на създатели от книжовен клуб към музея, създатели от Стремската котловина и Дружеството на пловдивските писатели. Началото е планувано за 18.00 часа.
„ От 09.30 часа на 7 юли, на площад „ Иван Вазов “, ще се организира обичайно детско утро, отдадено на Вазовите песни и стихове. То е квалифицирано от „ Център за работа с деца ”, с присъединяване на деца от детските градини на Сопот. От 18.00 часа, още веднъж в експозиционната зала на музея, ще се състои представянето на книгата „ Иван Вазов. История, поетика, разговори ” и среща с нейния създател проф. Димитър Михайлов.
На 8 юли от 11:00 часа в музея ще стартира Научна конференция „ Вазовият жанр и приносът му в историята на модерна България ”. В нея ще вземат участие доцент Д-р Григорий Вазов, Иван Гранитски, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Иван Радев, проф. Димитър Михайлов и други откриватели на Вазов и неговия жанр. От 18.30 часа, в Източния парк ще се състои панихида за починалите сопотненци през лятото на 1877 година. Ще бъдат маркирани 140 години от сопотското въстание и ще се открие възпоменателна плоча “, сподели още Филчев.
Той уточни, че кулминационната точка на Вазовите празници ще бъде на 9 юли – рождената дата на Иван Вазов. „ Това за нас е най-тържественият ден. Ще бъде връчена „ Вазовата премия за литература. Бе решено тя да се присъди на проф. Симеон Янев, който има безспорни заслуги в проучването и изследването на Вазов и неговото творчество. Последният ден от Вазовите празници ще стартира от 10.00 часа в църквата „ Св. св. Петър и Павел ”, където ще се отслужи тържествена литургия във връзка 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов. От 11.00 часа в Етнографски и занаятчийски център „ Сопотски еснафъ ” ще се открие галерия от произведения на занаятчии от Сопот и района. Ще има и демонстрации на занаяти. В къща музей „ Иван Вазов “ ще се организира обичайна Сопотска седянка „ На бяло сладко ” с присъединяване на Гуна Иванова. Ще се състои и формалната гала по награждаването на лауреатите на Националния училищен конкурс ”Вазовата България ”, в който се включиха над 360 деца. След 20.00 часа Вазовите празници не престават на площад „ Иван Вазов “, където ще се организира тържествено честване на 167–та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов “, изясни шефът на къща музей „ Иван Вазов “ Стефан Филчев.
Сред събитията в последния ден на Вазовите празници са връчването на „ Детска Вазова премия “ и на Националната литературна премия „ Иван Вазов ”, концерт-спектакъл под надпис „ И мойте песни все ще се четат ”. с присъединяване на редица реализатори и ансамбли. „ Опитахме се да създадем една разнообразна и наситена стратегия, тъй като Вазовите празници са част от оня механизъм, задвижващ и съхраняващ духа на българската нация “, разяснява Филчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР