Соня Момчилова бе преизбрана за председател на Съвета за електронни

...
Соня Момчилова бе преизбрана за председател на Съвета за електронни
Коментари Харесай

Преизбраха Соня Момчилова за втори мандат начело на СЕМ

Соня Момчилова бе избрана отново за ръководител на Съвета за електронни медии (СЕМ). На съвещание през днешния ден членовете на медийния регулатор взеха решение тя да получи втори мандат на позицията. Той стартира от 28 април и продължава една година.

Решението бе взето след три несполучливи гласувания, написа Българска телеграфна агенция. Според процедурата за избор на ръководител на Съвет за електронни медии, решението се взима с квалифицирано болшинство. Ако такова не бъде реализирано в три следващи гласувания, то нов ръководител се избира с нормално болшинство.

Номинацията на Соня Момчилова бе направена от Габриела Наплатанова, член на Съвет за електронни медии. Предложението актуалният ръководител на регулатора да получи още един едногодишен мандат бе подкрепено от Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева. Симона Велева гласоподава с „ Въздържал се “, а Пролет Велкова - с „ Против “. Други номинации за нов ръководител на Съвет за електронни медии не бяха разисквани.

Съвет за електронни медии съумя да преодолее репутацията на рестриктивен и наказателен орган, с каквато се ползваше, сподели Соня Момчилова във връзка първия си мандат. „ Мисля, че резултат дадоха напъните да бъдем възприемани като поръчител за спокойната и професионална работа на българските медии, и на публицистите в българските медии “, добави тя.

„ Госпожа Момчилова интензивно работи за отварянето на институцията и транспарантната работа на съвета, в това число със стрийминг на съвещанията, организирането на първия ден на отворените порти в съвета и редица кръгли маси, които бяха проведени по нейна самодейност или с нейна дейна поддръжка “, сподели Габриела Наплатанова в аргументацията си по отношение на номинацията на Соня Момчилова.

Смятам, че госпожа Момчилова има опита, силата и куража да ни организира през този извънредно значим интервал, в който следва разискването на плана за Европейски акт за независимост на медиите, добави тя. По думите на Наплатанова, с напъните на ръководителя на Съвет за електронни медии, в края на предходната година е реализирано известно нарастване на заплатите за специалистите на регулатора.

„ Няма да ви изненада моята позиция, защото не за първи път ще я изложа. Спомняте си, бях измежду членовете на Съвет за електронни медии, които желаеха оставката преди време на ръководителя. Имах своите кардинални съображения. Те са годни и през днешния ден “, сподели Пролет Велкова. Според нея, обществени изявления на Соня Момчилова са в съществено несъгласие с задачата на Съвет за електронни медии.

„ Не мога да поддържа тази кандидатура. Моите съображения за това са, преди всичко, информационни, на второ място – репутационни, и на трето – административни “, разяснява Симона Велева.

„ Ще поддържа кандидатура на ръководител, който вкара всички точки в открита част, в това число актовете и претекстовете на всеки консултант, с цел да има в действителност цялостна бистрота, цялостна почтеност към обществото, каквато всички вие желаете и подкрепяте “, сподели Галина Георгиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР