Соня Момчилова бе преизбрана за председател на Съвета за електронни

...
Соня Момчилова бе преизбрана за председател на Съвета за електронни
Коментари Харесай

Соня Момчилова остава председател на СЕМ за още една година

Соня Момчилова бе избрана отново за ръководител на Съвета за електронни медии за още една година.

Това се случи след четири следващи съвещания на съвета, защото кандидатурата й, издигната от Габриела Наплатанова, бе подкрепена единствено от трима от членовете на Съвет за електронни медии.

За избирането на ръководител е нужно квалифицирано болшинство – в тази ситуация от 4 гласа, само че на три следващи съвещания „ за “ гласоподаваха Момчилова, Наплатанова и Галина Георгиева.

Пролет Велкова беше срещу, Симона Велева се въздържа, макар че нито една от двете не уточни друга кандидатура.

Очевидно нямаха срещу ръководителят да остане същият, само че да не е определен с техните гласове. Това се случи на четвъртото съвещание, на което по закон е задоволително и нормално болшинство за избор – т.е. с три гласа.

Пролет Велкова изясни, че преди време е желала оставката на ръководителя на Съвет за електронни медии поради неведнъж изразявани позиции на Момчилова, които били в несъгласие с работата, която имат да правят. Например Момчилова представяла дезинформацията в някои медии като различна позиция, пропагандаторите на кремълската политика били нейни любимци, също така имала враждебно отношение по отношение на неправителствения бранш. Момчилова отхвърли тези изказвания, като изясни, че мнението й по разнообразни въпроси елементарно може да бъде забелязано в протоколите от съвещанията на Съвет за електронни медии.

Симона Велева се въздържа от гласоподаване, обяснявайки, че известията, предоставяни обществено от Момчилова, не били всякога одобрявани от целия съвет. Същевременно и атмосферата на работа в Съвет за електронни медии не била добра, липсвали срещи в работен формат, на които да се разискват европейските медийни актове примерно, или да беседват с администрацията на съвета.

Според Момчилова Съвет за електронни медии е съумял да преодолее репутацията на рестриктивен и наказателен орган, с каквато се е употребил преди. „ Трябва да сме поддръжка и да насърчаваме умното наличие в ефира “, сподели тя.

Обеща, че не би позволила политически напън, настоявайки Съвет за електронни медии да остане равноотдалечен от политически и неправителствени организации.

„ За мен е доста значима вашата поддръжка, само че не бих я търсила непременно, тъй като ръководителят би трябвало да бъде и водач, да предлага и непопулярни решения и да ги пази “, сподели Момчилова на останалите членове в Съвет за електронни медии. Поиска също те да не се въздействат от политически напън и да останат самостоятелни в работата си.

Председателят на Съвет за електронни медии е пръв измежду равни и се избира за период от една година. Мандатът на Момчилова изтича на 28 април, новият й, който е втори по ред, стартира от същата дата.

Тя беше препоръчана предходната година за поста от предходния началник на Съвет за електронни медии Бетина Жотева в обстановка, в която предстоеше трима от членовете на съвета да бъдат сменени поради изтичащи мандати. Сред тях бе и самата Жотева, която номинира Момчилова с претекста, че новите, които ще дойдат, не познават разпоредбите и работата на Съвет за електронни медии. По думите й тогава за съвета е по-добре да бъде управителен от човек, който към този момент е натрупал опит в активността на Съвет за електронни медии.

Така преди година в съвета влязоха Габриела Наплатанова с квота на президента Румен Радев (от същата квота е и Соня Момчилова) и Симона Велева по предложение на Политическа партия и Пролет Велкова по предложение на Демократична България с квотата на Народното събрание.

Петият член на Съвет за електронни медии сега е Галина Георгиева, определена от Народното събрание по предложение на ГЕРБ./ 24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР