Соня Дийн,След финализирането на сделката за Туитър Мъск публикува някои

...
Соня Дийн,След финализирането на сделката за Туитър Мъск публикува някои
Коментари Харесай

Започна ли голямото преселение от Туитър?

Соня Дийн,

След завършването на договорката за Туитър Мъск разгласява някои много императивни известия за плануваните промени в платформата. Едно от тях е много спорното решение да изиска от " сертифицираните " консуматори, които са получили заветната синя отметка, удостоверяваща достоверността им, такса от 7,99 $ месечно. Според критиците това ще отвори вратите за злоупотреби от хора, които желаят да се престорят на някой различен.

Много консуматори се оплакват и от повишение на речта на омразата на платформата в последните седмици. Анализаторите от уеб страницата Dataminr удостоверяват, че откогато Мъск завладя Туитър расистки и хомофобски обиди се следят по-често. Близо милион профила бяха деактивирани след промяната на собствеността на платформата. За обществена мрежа с към 237 милиона дейни консуматори на ден казусът може да не е сериозен, само че това е единствено началото.

Къде обаче ще идат потребителите на Туитър? Ето кои са четирите съществени благоприятни условия.

Mastodon - секси колкото парна ютия?

Светлините на прожекторите са обърнати към Mastodon - с отворен код и с нестопанска цел, с комфортен интерфейс през браузър или приложение, както и с доста функционалности, налични в Туитър. След като се записва, потребителят може да разгласява до 500 знака (повече от ограничаването на Туитър за 280 знака).

Платформата е основана през 2016-а година от германеца Ойген Рочко, който е и единственият ѝ чиновник. Неговата заплата, както и хостинг услугите, се заплащат посредством краудфъндинг.
Отделните сървъри, които поддържат свои лични правила на общността, се самоорганизират в мрежова федерация - известна като " fediverse ". Платформата сега има 1,2 милиона дейни консуматори. Тя бележи бърз напредък, откогато Мъск пое ръководството на Туитър.

Новорегистрираните консуматори в последните седмици са се нараснали десетократно, споделят от платформата. Тези нови клиенти обаче се оплакват от забавяния при настройването на сметките си, а има и опасения дали обособените сървъри ще могат да се оправят с огромния трафик нови консуматори с милиони почитатели. Сравнения сред Туитър и Mastodon не липсват, в това число изказванието, че немската платформа е секси колкото парна ютия.

Parler - координатор на щурма на Капитолия

Американският рапър Кание Уест неотдавна разгласи, че желае да купи платформата Parler, която е известна измежду по-консервативните консуматори. Социалната мрежа съществува от 2018-а година и се брандира като място за свободно слово, където има минимална модерация на наличието.

Платформата към този момент е приела значително блокирани от другите обществени мрежи хора. Твърди се, че точно Parler е мястото, където са се координирали участниците в щурма на Капитолия при започване на 2021-а година. Мнозина от високопоставените американски консерватори също имат профили в Parler.

Tumblr - харесван и от поколението Z

Tumblr е нещо като деец на сцената на така наречен микроблогове. Създадена през 2007-а година, платформата залага на мултимедийно наличие, само че е подложена на критика поради комплицираната си навигация.

Tumblr освен е запазил своите почитатели през годините, само че и повече от половината от новите консуматори са от поколението Z - извънредно търсена демографска група, която явно не намира своето място във Фейсбук и Instagram.

Bluesky - още в пелени

Ако се чудите какво се случва със съоснователя на Туитър и някогашен общоприет шеф на платформата Джак Дорси - той създава платформата Bluesky, която започва през 2019-а като нова версия на Туитър, а в този момент е налична и в бета версия.

На уебстраницата на Bluesky от платформата настояват, че тяхната цел е да станат " нова основа за обществено опознаване, която разрешава на потребителите да са самостоятелни от всевъзможни платформи и да имат свободата да изградят място, където сами да избират какво получават ".

Въпреки че това сигурно звучи обещаващо, потребителите ще би трябвало да почакат Bluesky да се развие, с цел да стане ясно дали тази цел може да бъде изпълнена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР