Соня Александрова, Рим, специално за ДУМАЕлегантен, изтънчен и едновременно "pop",

...
Соня Александрова, Рим, специално за ДУМАЕлегантен, изтънчен и едновременно "pop",
Коментари Харесай

Празник на киното в Рим

Соня Александрова,
Рим, особено за ДУМА

Елегантен, изискан и по едно и също време "pop ", само че най-много първокласен. Така дефинират уредниците 13-ия празник на киното в Рим (18-28 октомври), който от 2014 година няма спортен темперамент. Тази година той ще премине под знака на престъпния род. Това е очебийно и посредством плаката с митичния контрольор Клузо на английския артист Питър Селърс. Заставките преди филмите ще са с престъпен детайл. Режисьорът Джузепе Торнаторе в среща с публиката ще "издаде " желаните си криминалета. Към този род принадлежи и американският филм, с който се открива празникът - изненадващия "Bad times at the el Royale " на Дрю Годард с присъединяване на Джеф Бриджис и Дакота Джонсън.
Директорът на празника Антонио Монда, в четвъртия си мандат, е подбрал изненадваща стратегия, в която признава, че "преобладава иронията ". Официалната селекция предлага 38 заглавия от разнообразни посоки - без значение кино, пробно, писмено, анимация, образно изкуство, както на известни създатели, по този начин и на изгряващи режисьори. Предвидени са 2 ретроспективи - на позабравения френски режисьор Морис Пиала и на английския артист Питър Селърс, 6 специфични събития, 14 "близки срещи " с публиката, 13 филма-посвещения и реставрирани копия, 28 други събития по време на празника с общо 30 участващи страни.
Сред най-очакваните заглавия са "Етер " на Кшищоф Зануси (Полша), "Фаренхайт 11/9 " на Майкъл Мур (САЩ) - за съдбовния 9 ноември 2016 година, когато Доналд Тръмп е определен за 45-ия президент на Съединени американски щати, "Мистерията на къщата с часовника " на Ели Рот (САЩ) с Кейт Бланшет, "Ян Палах "на Роберт Седлачек (Чешка република), "Курск " на Томас Винтерберг (Белгия), въодушевен от историята на съветската подводница К-141, потънала в Баренцово море, "Старецът и револверът " (САЩ) на Дейвид Лоуъри, с който Робърт Редфорд се сбогува с киното. Филмът е въодушевен от същинската история на Форест Тъкър, прекарал живота си сред грабежи на банки, престои и бягства от пандиза. Празника на киното ще закрие италианският "Вълшебни нощи " на Паоло Вирдзи.
Най-почетните награди са тези за цялостна кариера, които са присъдени на "кралицата на международното кино " (според Монда) френската актриса Изабел Юпер и на американския режисьор Мартин Скорсезе. Той ще взе участие в "близки срещи " с публиката и там оценката ще му връчи Паоло Тавиани. Режисьорът ще прекоси 50-годишната си кариера и ще покаже фрагменти от девет италиански типичен кино лентата, които най-вече са му повлияли.
Освен това Скорсезе, както предходната година това направи Бернардо Бертолучи, е избрал две реставрирани заглавия, които да показа като външен куратор. Към тях ще прибави и трето, непознато за Италия. Този път наличието в Рим на режисьора не е обвързвано с реклама на лично произведение, а с желанието да показа любовта си към италианското кино.
Муза на Клод Шаброл, откогато се появява за пръв път на екрана през 1971 година, Изабел Юпер ще получи премията за кариера от артиста Тони Сервило. Тя също ще има "близки срещи " с публиката и ще разяснява серия от определени клипове на филми, основополагащи за артистичния й живот.
Програмата "Близки срещи " ще бъде обогатена, сред многото си посетители и с наличието на актрисата Кейт Бланшет - два пъти носителка на "Оскар " ( "Авиаторът " на Мартин Скорсезе и "Син жасмин " на Уди Алън); режисьора Майкъл Мур, притежател на "Оскар " ( "Боулинг за Колумбайн ") и политически активист; иранската фотографка, видеоартистка и режисьорка Ширин Нешат, наградена на Биеналето на Венеция (1999) и носителка на "Сребърен лъв " на Мострата на киното (2009) за "Жени без мъже ".
Празникът ще уважи паметта на от дълго време или скоро умряли създатели: артиста Виторио Гасман посредством документалния "Аз съм Гасман! " Виторио цар на комедията " на Фабрицио Корало; режисьорите Ермано Олми с "Времето се спря " и Виторио Тавиани с реставрираната версия на "Свети Михаил имаше петел ", Милош Форман, Нелсън Перейра Душ Сантуш, Клод Ланцман.
Безспорно едно от най-очакваните и "горещи " събития ще бъде "близката среща " с шефа и основен селекционер на Канския фестивал Тиери Фремо. Той ще показа своята концепция за един фестивал и по какъв начин вижда утрешния ден на сходен вид конгреси, за Нетфликс и за бъдещето на киното, за производството и разпространяването на филмите.
Последната дума, както постоянно, ще бъде на публиката на Празника на киното в Рим.


Мартин Скорсезе ще получи премията за цялостна кариера


Изабел Юпер също ще бъде удостоена с премия за приноса си към киното

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР