Sony обяви, че е успяла да създаде задно-осветен CMOS сензор,

...
Sony обяви, че е успяла да създаде задно-осветен CMOS сензор,
Коментари Харесай

Sony разработи BSI CMOS сензор с глобален затвор



Sony разгласи, че е съумяла да сътвори задно-осветен CMOS датчик, информацията от чиито пиксели може да бъде регистрирана по едно и също време. Т.е. той разрешава реализирането на така наречен global shutter (букв. световен затвор). Засега компанията е основала прототипи с едвам 1,46 млн. пиксела, само че все пак технологията предлага забележителен капацитет.

Сензорът може да разчита данните от всеки пиксел по едно и също време, защото всеки от тях разполага със личен конвертор от аналогов към дигитален сигнал. При всеобщите фотоапарати и камери сега информацията се прочита поредно, ред по ред.

Прочетете още: Panasonic Lumix G9: фотоапарат за запалянковци

Моментното приемане на информация от целия датчик взема решение редица образни проблеми. При поредното приемане на данни от пикселите, се получава по този начин, че инфрормацията от първия ред пиксели е от по-ранен миг във времето по отношение на тази от последния. Резултатът може да се види при снимане на бързо движещи се обекти, които наподобяват наклонени на видеото или фотографията. Друг проблем може да е приемането на раета на изображението да вземем за пример при флуоресцентно или светодиодно осветяване, при които предаваната светлина на процедура премигва с опредлена периодичност.

До момента основаните датчици с световен затвор разполагат с фоточувствителен пиксел и подобен за предпазване на заряда, в който се пази информацията от екзпозицията. Съхраняващият пиксел я задържа всебе си до прочитането на съответния ред. Проблемът при тоз метод е, че забележителна част от повърхността на датчика се губи, което понижава неговата сензитивност.

Новата разработка разполага с 1000 пъти повече преобразователи на сигнала, което води след себе си растеж на потребяваната сила. За задачата от Sony са създали специфични съставни елементи, ситуирани на микрочип, намиращ се зад пикселите. По създание датчикът и логиката зад него съставляват двуслоен “сандвич”.

Засега няма информация по кое време новата технология ще откри приложение в потребителски артикули.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР