Sonniger Strand, Słoneczny Brzeg, Sunny Beach или просто Слънчака. Слънчев

...
Sonniger Strand, Słoneczny Brzeg, Sunny Beach или просто Слънчака. Слънчев
Коментари Харесай

От перла на соцтуризма до Какао бийч: 10 любопитни факта за Слънчев бряг

Sonniger Strand, Słoneczny Brzeg, Sunny Beach или просто Слънчака .

Слънчев бряг е едно от най-популярните места за отмора в България . Първоначалната план на курорта била да се сътвори място за фамилен туризъм, което да притегля туристи от средноевропейската класа по време на социализма.



С идването на демокрацията Слънчев бряг се ориентира от ден на ден към заниманията и безкрайните купони, като това го трансформира в привлекателен център главно за младежи. Постепенно черноморският курорт стартира да се избира от младежи и студенти от цяла Европа . Заедно с това пораства броя на плажните питейни заведения и нощни заведения.

Нека обаче да не забравяме, че макар особената му популярност през последните години, тази черноморска линия се радва на рекордно количество слънчеви часове - цели 1700 часа от май до септември. И това е самата истина - в случай че от Равда, през Несебър до Елените времето е тъмно, то не се учудвайте, в случай че забележите че тъкмо плажът на Слънчака е окъпан в лъчи.
 Слънчев бряг Булфото
Отвъд шумните нощни празненства, знаете ли Съни бийч крие доста забавни обстоятелства от предишното ?

Ето 10 от тях:

1. Слънчев бряг е най-големият курорт в България , който притегля над 1 милион туристи годишно.
 
 Слънчев бряг Булфото

2. Името на курорта идва от географското му състояние - Слънчев бряг се намира на южния бряг на България, където слънцето грее най-вече часове през годината .
 
 Слънчев бряг iStock

3. Изграждането на к. к. ”Слънчев бряг “ стартира северно от несебърския провлак в околност, която географите от край време наричали " дребната несебърска пустиня " – безкрайни пясъци, оформящи дюни, измежду които два кладенеца с геранила. От тези два кладенеца, отдалечени на километър от града, са пиели вода живеещите на полуострова.



4. Проектирането на Слънчев бряг стартира през 1957 година, а построяването стартира година по-късно с разпореждане на Министерския съвет на Народна република България.
 
 Слънчев бряг iStock
5. Курортът е прочут с богатия си нощен живот - тук има над 200 нощни заведения, питейни заведения и клубове .



6. Първoто заведение, което се появява в Слънчев бряг е стол „ Оазис “ . На 1 юни 1959 година е открит и първият ресторант – „ Нептун “. А първият хотел – „ Калина “ посреща туристи на 8 юни 1959 година, няколко минути след излизането на строителите от обекта . През същата година курортът пуска още 30 работещи хотела.
 
 Слънчев бряг БГНЕС

7. Франтишек Силвестър от Чехословашка социалистическа република е първият регистриран задграничен посетител на “Слънчев бряг ”. Това се случва в 15,50 ч.на 8 юни, безусловно минути откакто строителите напущат хотела.



Милионният екскурзиант на комплекса е регистриран на 22 септември 1969 година, а двумилионният – на 30 август 1973 година
 
 Слънчев бряг Guliver/Getty Images
8. " Слънчев бряг ” ЕАД е еднолично акционерно сдружение със 100% държавна благосъстоятелност до 14 март 1994 година, когато е оповестено за приватизация. През 1997 година след продажба от страната на 25% от капитала на сдружението посредством първата вълна на всеобщата приватизация, наименованието е променено в „ Слънчев бряг “ АД.

9. Плажната линия на курорта е с дължина над 8 км. и широчина от 30 до 60 м. В западната й част са ситуирани дюни, които са народен резерват .
 
 Слънчев бряг Булфото
10. На Южния плаж в Слънчев бряг в миналото се е намирала емблематичната „ Фрегата “, която изгаря в пожар. Днес покрай това място са известните заведения по плажа на „ Какао бийч ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР