Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната снимка на астероида Бену,

...
Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната снимка на астероида Бену,
Коментари Харесай

Сонда на НАСА се доближи на 644 метра до астероида Бену

Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната фотография на метеорита Бену, откакто застана на орбита на 644 м над него, заяви " Прес асосиейшън ".

Тази орбита е най-близката, на която е заставал галактически уред над дребен обект в Слънчевата система. ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) усъвършенства личното си достижение от 1,3 км от края на декември предходната година.

На фотографията половината от метеорита е осветена от Слънцето, а другата е на мрачно. Вижда се и най-голямата канара на повърхността - в южната част на метеорита.

Диаметърът на метеорита Бену е към 500 м. Специалистите мислят, че той е отломка от по-голям метеорит, откъснала се преди 700 милиона до два милиарда години.

Космическият уред " ОСИРИКС РЕКС " дойде при Бену на 3 декември предходната година, откакто беше изстрелян през септември 2016 година Той би трябвало да се спусне покрай повърхността на Бену през лятото на 2020 година, да я допре с роботизираната си ръка за пет секунди и да вземе проба от сред 60 грама и два кг реголит (относително дребни частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 година

Зоната, където би трябвало да се спусне апаратът, би трябвало да е с диаметър 50 метра и върху нея да няма камъни и скали. Изпратените от галактическия уред до момента изображения обаче демонстрират, че няма толкоз огромна зона, която да не е скалиста.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР