Сондата Juno“ изучава състава, гравитацията и магнитното поле на планетата,

...
Сондата Juno“ изучава състава, гравитацията и магнитното поле на планетата,
Коментари Харесай

Сонда на НАСА засне черно петно на Юпитер

Сондата „ Juno “ учи състава, гравитацията и магнитното поле на планетата, с цел да могат астрономите да схванат по какъв начин се е формирал Юпитер.

НАСА сподели невероятни изображения на Юпитер със злокобно черно леке върху планетата. Снимката е направена на 12 септември от сондата „ Juno “, която изследва най-голямата планета на Слънчевата система от 2016 година.

Петното в действителност е голяма сянка, хвърлена от луната на Юпитер - Йо, до момента в който минава пред Слънцето. Затъмненията не са извънредно събитие на Юпитер – планетата има 79 луни - само че фотографията демонстрира големия размер на Юпитер. Сянката на Йо е с размера на Земята.
 
Самият Йо заслужава не по-малко внимание. Той е открит през 1610 година от Галилео Галилей и е четвъртата по величина луна в Слънчевата система и най-геологично интензивният обект. На Йо има над 400 настоящи вулкана, които изхвърлят лава и газ до 400 км височина. На Йо също има над 100 планини, като някои от тях са по-високи от Еверест.

Въпреки че НАСА изясни произхода на тайнственото черно леке на Юпитер, потребителите на обществените мрежи излязоха със лични версии, измежду които, че това е извънземен галактически транспортен съд и извънземна планетарна станция.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР