Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в

...
Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в
Коментари Харесай

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Сондата „ Акацуки “ откри вероятни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни пластове на Венера, където съществуват оптимално удобни условия за съществуването на живот. Това декларират американски учени в публикация, оповестена от списание Astrobiology.
„ Венера остава евентуално обитаема в течение на минимум 2 милиарда години след образоването си, което е доста повече, в сравнение с водата е продължавала да съществува на Марс, където през днешния ден търсим живот. По тази причина можем да приказваме, че животът е можел да възникне на Венера и да се приспособява към новите условия “, съобщи Санджай Лимайе от университета на щата Уисконсин в Медисън.
Има ли живот в пъкъла
Венера, макар сходните със Земята условия за образуване, радикално се отличава от нашата планета по своя външен образ. Атмосферата на „ Утринната звезда “ е нажежена до 462 градуса по Целзий, на нея няма вода. Нейната повърхнина е покрита с вулкани, а атмосферата се състои от въглероден диоксид и сярна киселина. За момента измежду учените няма единогласие, по какъв начин Венера е съумяла да се лиши от своите водни ресурси да се трансформира в великански парник.
Но не всички астрономи считат, че Венера е изцяло безжизнена. Леонид Ксанфомалити, прочут планетолог от Института за галактически проучвания на РАН, от дълго време счита, че на втората планета от Слънчевата система има многоклетъчни форми на живот. Той твърди, че те могат да се видят на фотосите на руските сонди от серията „ Венера “.
Останалите учени не са съгласни с него, отбелязвайки, че тези „ инсекти “ са основани от артефакти в методиката на обработка на фотосите. Санджай Лимайе и неговите сътрудници считат, че животът на Венера не би трябвало да търси на повърхността на тази планета, където изискванията са доста сурови, а на огромна височина, в горните пластове на атмосферата.
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР