Сонарите, използвани при военни учения, може да са причина за

...
Сонарите, използвани при военни учения, може да са причина за
Коментари Харесай

Експерти: Военни учения може да са причина за масовата гибел на китове

Сонарите, употребявани при военни учения, може да са причина за извънредно високия брой китове, изхвърлени на плажове в Северна Европа, считат специалисти, представени от английския в. " Гардиън ".

Двайсет и девет редки клюномуцунести кита бяха наранени в Северно море през предходните две седмици и по тази причина съгласно експертите повода евентуално е обща за всички случаи.

Първоначално са били видяни два изхвърлени на брега кита. След това други седем били открити живи на западните крайбрежия на Ирландия. Шест от тях след това умряли, единственият оживял кит бил върнат в морето, предава Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица на Фарьорските острови бяха открити 11 изхвърлени кита, като се счита, че пет от тях са били убити поради месото им. Съобщава се за изхвърлени китове и в Нидерландия, Белгия и Англия.

Китовете населяват дълбоки води, където се хранят и по тази причина появяването им на плитко е необикновена и може да е съдбовна за тях.

Съществуват разнообразни теории кое може да кара китовете да излизат на плитко. Смята се, че нещо обърква навигационните им сетива. Бурите могат да бъдат фактор. Масовото излизане на китове по австралийския бряг през 2016 година бе обвързвано с извънредно мощни слънчеви стихии.

Поредица от научни проучвания показват и потреблението на военни сонари и сондажни изследвания за петрол като причина за объркването на морските бозайници. През февруари австралийско проучване откри " мощна връзка " сред военни учения, при които се употребява средночестотен сонар за засичане на подводници, и гибелта на клюномуцунести китове в региона. Смята се, че сонарите плашат и объркват китовете и те се издигат до водната повърхнина прекомерно бързо, което предизвиква гибелта им.

На 10 юли край крайбрежията на Исландия бе извършено огромно военноморско обучение на НАТО и експерти считат, че то по някакъв метод е обвързвано с всеобщото излизане на китове в Северна Европа през идващите седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР