Сомалийските сили за сигурност ескортираха 106 заложници от хотел Hayt

...
Сомалийските сили за сигурност ескортираха 106 заложници от хотел Hayt
Коментари Харесай

Спасени са над 100 заложника

Сомалийските сили за сигурност ескортираха 106 заложници от хотел Hayt в столицата, който беше високомерен от екстремисти, заяви шефът на федералната полиция на Сомалия военачалник Абди Хаджар. „ Операцията по унищожаването на бойците, които се настаниха в хотела, завърши към среднощ в събота ", цитира думите му сомалийският новинарски портал Guardian. „ Почистването на хотел Hayt от терористи от групировката Ал-Шабаб е приключено. 106 души са избавени, броят на починалите ще бъде разгласен по-късно от Министерството на здравеопазването.

Междувременно сомалийските медии оповестяват, че по време на щурмуването на хотела от бойци и последвалата борба са убити от 15 до 40 души, а до 70 са ранени.

Терористите от Ал-Шабаб нападнаха хотел, известен измежду публични лица и военни в центъра на Могадишу през нощта в петък против събота. Нападението е предшествано от детонация на три тръбни бомби. Група бойци съумяха да обхванат в постройката и да се барикадират в нейните пространства. Полицейският отряд, който дойде на помощ, беше атакуван от екстремисти покрай хотела.

Два пъти спецчасти съумяха да влязат в хотела и да изведат хора. Вечерта на 20 август сомалийското командване реши да унищожи с артилерийски огън част от постройката, в която бойците са се барикадирали.

Ал-Шабаб е основана в Сомалия през 2004 година От 2008 година нейните бойци от време на време правят терористични актове. До 2010 година групата управлява големи територии, само че през лятото на 2011 година е принудена да напусне столицата на Сомалия и да премине към партизанска тактичност против държавното управление на страната и неговите съдружници. През февруари 2012 година един от водачите на Ал-Шабаб разгласи, че бойците са се включили към терористичната организация Ал-Кайда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР