Солта като абразивМного хора предпочитат да използват органични продукти за

...
Солта като абразивМного хора предпочитат да използват органични продукти за
Коментари Харесай

Мит ли е ползата от миенето на зъбите със сол?

Солта като абразив

Много хора избират да употребяват органични артикули за своите хубост, здраве и хигиена. Сред най-популярните образци са гел от алое вера за повърхности изгаряния, скраб от захар за разчистване на грима, ябълков сайдер за пъпки. Има и куриозни случаи. Например през далечната 1829 година в книга за активистки, борещи се за правата на дамите се загатва, че потреблението на ушна тиня като еликсир е отлично средство против напукани устни, написа.

Подобен е образецът с потреблението на солта за разчистване на зъби.

Солта като абразив

Солта има доста приложения. Съставена е от дребни кристали с остри връхчета, което ѝ придава абразивни свойства. Макар да не може да в профил по-твърди вещества, солта почиства някои петна и останки от храна.

Пастата за зъби съществува в разнообразни форми още от времето на Древен Египет. Тогава е представлявала примес от натрошени скали и оцет. Начинът ѝ на деяние постоянно е бил еднакъв: абразив, който оказва помощ в отстраняването на петна и плака. Съвременните пасти включват още пяна, текстура и обичайния ментов усет, само че, в случай че погледнете еволюцията на пастата за зъби, главното ѝ свойство е абразивността.

Да, пастите за зъби също имат абразивни свойства, само че по-специални. Все отново, има аргументи за какво производителите на паста за зъби не употребяват някои абразиви като тези, от които е създадена шкурката. Денталните абразиви би трябвало да са задоволително мощни, с цел да отстранен плаката, само че и задоволително нежни да не причинят увреждане на емайла.

Солта отстранява плаката

От техническа позиция солта е абразив, който отстранява плаката и питателните останки, полепнали по устата. Освен това солта всмуква течностите сред зъбите, което предотвратява развиването на бактерии, причиняващи неприятен мирис и инфекции. Използването на сол може леко да избели зъбите.

Ако желаете да миете зъбите си със сол, просто потопете четката си за зъби в чашка със сол. Може да я употребявате като добавка към пастата. Но наложително изплакнете устата си добре с вода по-късно.

Основните изгоди от миенето на зъбите със сол включват, антибактериални изгоди за зъбите и устата и избелване. Но, несъмнено, доста зъболекари не ви го предлагат.

Защо не би трябвало да си миете зъбите със сол?

Според доктор Мат Месина, дентален експерт и професор в Университета в Охайо, няма научни доказателства, че солта избелва зъбите. Много повече са аргументите ПРОТИВ потреблението на сол.

Въпреки че солта има абразивни свойства за премахване на плаката, с времето може да отстрани и емайла от зъбите. Макар някои хора настояват, че солта избелва зъбите, по-скоро това е постепенно премахване на емайла. Постепенно може да остане доста малко гланц на зъбите ви. Тогава те ще придобият жълтеникав цвят. Това е дентин, вещество сред емайла или зъбния цимент и пулпната празнина. Излагането на дентина, го прави уязвим към бактерии, което води до кариес при незадоволителна грижа.

Тъй като солта всмуква вода, това също може да докара до други орални проблеми. Може да изсуши лигавиците, виновни за поддържането на мокрота в устата, което предизвиква сухота. Оттук следва разкриване на венците и разкриване на зъбния цимент, което ги прави по-уязвими към болести на венците, поява на бактерии и изгниване.

Риск има освен за денталното ви здраве, само че и за други системи. Консумацията на сол в умерени количества е ОК, само че увеличение на приема ѝ води до разнообразни отрицателни резултати. Солта съдържа натрий, прекомерното количество от който предизвиква високо кръвно налягане, усилва риска от сърдечни заболявания, инсулт и проблеми с бъбреците..

Накратко, потреблението на сол за миене на зъбите дълго време не е целесъобразно. Абразивността на солта не е подобаваща за вашите зъби.

Статията има единствено информативна цел и не е рекомендация или сурогат на консултацията със експерт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР