Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.

...
Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.
Коментари Харесай

Какво става с тялото като намалим солта

Солта е значима и скъпа съставна част от здравословното ни меню. Оказва се обаче, че постоянно прекаляваме с нея, тъй като се крие на всички места – както в домашно приготвената храна, по този начин и в саламите, чипсовете, снаксовете, даже и в сладките изкушения.

Мотивиращите аргументи да понижим солта обаче не са една и две. Прекомерната ѝ приложимост може да докара до:

1. Задържане на течности - непотребната вода в тялото се задържа в мастните кафези, което води до целулит и до клетъчно обезводняване.

2. Излишното количество сол би трябвало да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и усилва риска от формиране на камъни в тях.

3. Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развиване на сърдечно-съдови болести, диабет, утежняване на зрението и др.-->

4. Приемът на прекомерно доста сол може да аргументи освен киселини, само че и продължително увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

5. Сериозни последствия са повишение на кръвното налягане (т. нар. обемна хипертония), остеопороза, загуба на костна маса и нараснала трошливост (тъй като натрият затруднява усвояването на калция от организма).

Според разнообразни проучвания, направени през годините, учените са безапелационни, че солта е значима съставна част от здравословното ни меню, просто би трябвало да я използваме уравновесено.

Някои настояват, че 3,75 г е допустимият най-много, а други разрешават до 6 г всекидневно.

Разбира се, има и разнообразни типове сол, всред които да избираме като тук няма нездравословна и потребна, а по-скоро богата на едни или други субстанции.
 сол ThinkStock/Getty Images
Топ 4 на най-използваните в България типове сол:

Хималайска розова сол

Съдържа към 84 минерала и има по-мек усет. Може да се употребява за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор. Съдържа по-малко количество натрий, само че за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид и други

Натриева сол

Това е " елементарната готварска сол ". Тя съставлява най-голямата част от употребяваната в света сол. Доставя натрий за тялото, взе участие в регулирането на вътреклетъчното налягане и наличието на вода.

Морска сол

Морската сол се добива посредством изпаряване на морска вода. Тя е доста сходна на елементарната сол, само че може да съдържа дребни количества минерали .

Йодирана сол

Йодираната сол се употребява за предварителна защита на йодния недостиг. Такъв може да се получи при изразходване на незадоволително йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. 

Йодният дефицит води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат значими функционалности за вярната обмяна на веществата в тялото.

Намалявайки количествата на сол до допустимите обаче, си подсигуряваме по едно и също време да минимализираме рисковете за здравето ни, само че и да се усещаме доста по-тонизирани и цялостни с сила.

А по какъв начин се отразява една такава смяна в питателните привички, научаваме в новото видео от поредицата „ Влез във форма ” с Наталия Такова от.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР