Солта е една подправка, която ползваме всеки ден. Тя е

...
Солта е една подправка, която ползваме всеки ден. Тя е
Коментари Харесай

Митове и факти за солта

Солта е една фалшификация, която употребяваме всеки ден. Тя е наложителна за съвсем всяко ядене и надали има човек, който не я е опитвал. Но знаете ли, че в действителност солта е много забавна и има дълга история? Днес ще ви разкажем повече.

В предишното солта е била извънредно скъпа, че даже и по-скъпа от златото. Това се дължи на обстоятелството, че по това време, хората към момента не можели да добиват елементарно сол, а пък всички се нуждаели от нея. В античен Рим тя била главното средство за разплащане, а в Китай, солта била облагана с налог.

Най-скъпата сол в целия свят коства 400 $ за един кг. Това, което я прави толкоз особено е, че се пече цели девет пъти в бамбуков кол на извънредно висока температура.

В някои елементи на света, като в Тибет, хората заменят захарта със сол при приготвянето на чай. Звучи необичайно, само че пък мнозина настояват, че е доста добре на усет.

Във Франция имало налог сол, като единствено и само царят имал опция да я закупува. Тя се продавала, а цената и се променяла по отношение на положението на хазната на царя. Този налог бил налаган до 1940 година.

Солта оказва помощ за лекуването на редица заболявания, като да вземем за пример синузит, астма и бронхит. Допълнително, тя може да бъде потребна при захапване от пчела, защото отстранява сърбежа бързо и елементарно.

Само 7% от солта се употребява за готвене и в хранително-вкусовата промишленост. Всички други проценти биват употребявани в химическата индустрия. Знаете ли, че цели 15% от солта се употребяват за отбягване на заледяването през зимата?

Има хотел, който е изработен напълно от сол. Намира се в Боливия и стартира да работи още през 1993 година. Всичко вътре е направено от сол, в това число подът и таванът. А какво става зимата и есента, когато вали дъжд? Е, тогава стените биват укрепени от нови солни блокове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР