Солна стая“ да бъде изградена за първи път в общински

...
Солна стая“ да бъде изградена за първи път в общински
Коментари Харесай

Солна стая във 22 ДКЦ в София, нови апарати купува Втора градска |

„ Солна стая “ да бъде построена за първи път в общински диагностичен съвещателен център, ще гласоподават общинските съветници на съвещанието на СОС през днешния ден. 

Предложението е на ръководителя на Комисията по опазване на здравето доктор Антон Койчев, зам.-председателя доктор Веселин Милев и зам.-кмета на София по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов. Специализираната стая ще бъде обособена в ДКЦ 22 с до 20 000 лева лични средства на сдружението.

Солните стаи са построени на правилото на антибактериалната среда и халотерапията се предлага от лекарите при респираторни болести като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми, при проблеми с нервната система и други С пространства за халотерапия разполагат някои лечебни заведения и здравни центрове, както и детски заведения в София. 

Микроклиматът в солната стая благоприятства и за усмиряване на нервната система, като се понижава стресът и умората. Обогатеният с О2 и солни кристали въздух покачва обменните процеси в кръвта, а негативните йони оказват помощ за нормализиране на функционалностите на мозъка. Халотерапията оказва помощ за справяне със стрес, меланхолия, главоболие, бодърствуване и други

Според шефа на ДКЦ 22 доктор Лили Иванова, инвестицията в " солна стая " ще може да се изплати за към 2 години, защото педиатри, невролози и дерматолози постоянно изписват халотерапия за пациенти на всякаква възраст и има огромно търсене на този тип здравна услуга. 

Втора МБАЛ да закупи със лични средства три типа инсталация за потребностите на болничното заведение, ще гледат още съветниците. Общата стойност на здравната техника е до 208 000 лева. 

Според шефа на Втора градска болница доцент Стефан Узунов, за отделението по гастроентерология е нужен уред от висок клас за осъществяване на видеогастроскопия и видеоколоноскопия, който е и с благоприятни условия за бронхологични проучвания. Съвременната техника ще обезпечи по-качествен лечебно-диагностичен развой и ще е в помощ на специализантите по компетентност " Гастроентерология ", които се образоват в общинската болница. 

Чрез модерната техника ще може да се понижи болничният престой на пациентите и да се усили броят на прегледите и надлежно - финансово-икономическите индикатори на отделението, аргументира се доцент Узунов. Със същия уред ще могат да се вършат и бронхологични проучвания при диагностицирането на пациенти от Отделението по пневмология и фтизиатрия.

За Микробиологичната лаборатория на лечебното заведение е нужна нова Автоматизирана система за хемокултури. Използваната все още техника е амортизирана, защото е от 1999 година и постоянно аварира. Тази система обаче е извънредно значима за бързото и качествено проучване на кръв. 

Третият тип уред е за високо интензивна магнитотерапия от ново потомство, нужен за Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. В момента отделението разполага със остарял уред от 1988 година, който всеки миг може да престане да работи. Този тип здравна техника е нужна за лекуване на болести на опорно-двигателния уред, неврологични болести на централна и периферна нервна система, посттравматични болести на дихателната система.

Ръководството на болничното заведение е показало на вниманието на Столичния общински съвет офертите от разнообразни компании за доставка и монтаж на здравната инсталация, оповестиха от СОС. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР